Ουάσιγκτον, Του Θανάση Κ.Τσίτσα
Σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αποφάσισε να στείλει τα δικά της μηνύματα επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του Ταμείου ότι “το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει και τόνισε πως “πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.
Τη σκυτάλη από την κ.Λαγκάρντ πήρε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό. Ο Τζακ Λιου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι “έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης” τόνισε ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε:
“Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος”.
Απέναντι στην διπλή τοποθέτηση Ουάσιγκτον-ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, σήκωσε το γάντι επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το CNN στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι η χώρα χρηματοδοτείται για μία δεκαετία και πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος. “Το πρόβλημα είναι να κερδίσει – όχι να ανακτήσει – την ανταγωνιστικότητα” είπε. Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό “με την οικοδόμηση μίας διακυβέρνησης για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”. Το να εστιάζουμε στο χρέος “παραπλανά τον (ελληνικό) λαό. Πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται”.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης όπου θα συμμετάσχουν στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (7-9 Οκτωβρίου). Οι Τσακαλώτος-Χουλιαράκης αναμένεται το επόμενο 24ωρο να έχουν, εντατικές συζητήσεις με ατζέντα την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τον ρόλο του Ταμείου σε αυτό και φυσικά την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Ε. Τσακαλώτος θα έχει ραντεβού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας, Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Γουάλι Αντεγιέμο.