Quantcast
Σταθάκης: Κομβικό σημείο η ένταξη στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Κομβικό σημείο η ένταξη στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης

δημοσιεύτηκε:

Τις προοπτικές για την οικονομία μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών έργων το επόμενο διάστημα, περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο Capital+Vision 2016.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2016, τονίζοντας ότι μια σειρά από δείκτες, όπως η εγχώρια ζήτηση, η αυξητική πορεία των επενδύσεων και των λιανικών πωλήσεων, η απασχόληση, η ανάκαμψη των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, στοιχειοθετούν ότι το προσεχές δωδεκάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,7%.

Η ανάκαμψη περνά μέσα από την μακροοικονομική σταθερότητα, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της οικονομίας συνιστά η δημοσιονομική σταθερότητα του προγράμματος 2015-2018 που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κομβικό σημείο, για τη δημιουργία συνθηκών ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας, αποτελεί η πλήρης αποδέσμευση από οποιονδήποτε περιορισμό και η ένταξη στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια εστίασε στις θεσμικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια, την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε κυρίως στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία με τη δημοσίευση και ενεργοποίηση των τεσσάρων από τα οκτώ καθεστώτων χρηματοδότησης. Ο νέος Νόμος, είπε χαρακτηριστικά, είναι εντελώς διαφορετικός από τους προηγούμενους, καθώς:

– δεν είναι οριζόντιος, αλλά στοχευμένος, πρωτίστως στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες

– εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

– δίνει έμφαση στις συνέργιες μεταξύ των επιχειρήσεων

– προβλέπει ειδικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις (άνω των 20 εκατ. ευρώ), στις οποίες προσφέρεται ασφαλές δωδεκαετές φορολογικό περιβάλλον

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση Διεθνών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών στην Ελλάδα και στις δυνατότητες χρηματοδότησης που ανοίγονται. Μόνο στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ εκτίμησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα διοχετευτούν στην οικονομία περί τα 2 δισ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.