Με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ απειλεί ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε περίπτωση που, κυρίως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη, δεν δεχθούν πρόσφυγες. Σε συνέντευξή του χθες στην δημόσια τηλεόραση της RAI o πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που απορρίπτουν την αναδιανομή των προσφύγων, κάνουν συστάσεις στην Ιταλία για τα δημοσιονομικά της, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «κάτι δεν πάει καλά».
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές από τις αρχές του χρόνου διασώθηκαν σχεδόν 155.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Παράλληλα όμως η Ιταλία δοκιμάζει και ένα διαφορετικό τρόπο νόμιμης μετανάστευσης. Με την αρωγή της ιταλικής κυβέρνησης η καθολική εθελοντική κοινότητα Sant’ Egidio και ο σύνδεσμος της ιταλικής ευαγγελικής εκκλησίας δημιούργησαν ένα λεγόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο και υποδέχθηκαν τη Δευτέρα 72 Σύρους και την Τρίτη άλλους 40, οι οποίοι έφθασαν στην Ρώμη με το αεροπλάνο της γραμμής από το Λίβανο.
Το παρών στην υποδοχή έδωσε και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι: «Πρόκειται για ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Είναι εφικτή μια διαφορετική μετανάστευση που πλήττει τις δραστηριότητες των διακινητών. Παράλληλα με την διάσωση και αποδοχή προσφύγων χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις. Αν η Ευρώπη δεν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία είναι σαν να απαρνείται τις αξίες της».
Φέτος αναμένονται περισσότεροι πρόσφυγες από ποτέ
Από τους 155.000 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν φέτος με τη βοήθεια διακινητών από την βόρεια Αφρική προς την Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι. Και οι διακινητές κερδίζουν δισεκατομμύρια. Κατά την άποψη του εκπροσώπου της καθολικής κοινότητας Sant’ Egidio για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει μακροπρόθεσμα να καταπολεμηθούν οι αιτίες τις μετανάστευσης, όπως ο πόλεμος, η τρομοκρατία και η ανέχεια. Και βραχυπρόθεσμα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νόμιμη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Για την κοινότητα ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για ανάλογες πρωτοβουλίες, τονίζει ο εκπρόσωπος Ρομπέρτ Τσουκολίνι: «Από το Λίβανο έχουν έρθει στην Ιταλία συνολικά 400 Σύροι. Λόγω διαφωνιών η Ευρώπη δεν καταφέρνει να εγκαταστήσει στην Ουγγαρία ή άλλες χώρες ούτε καν δέκα πρόσφυγες. Εκτός από τα τείχη στα σύνορα υπάρχουν και τείχη σε πολιτικό επίπεδο. Μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός. Και μετά δαπανώνται πολλά χρήματα για συμφωνίες που δεν αποδίδουν, όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό».
Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική δεν αποδίδει αποδεικνύουν οι αριθμοί. Οι ειδικοί αναμένουν φέτος περισσότερους πρόσφυγες από ποτέ. Μόνο τις τελευταίες ώρες διασώθηκαν στη Μεσόγειο περίπου 4.300 πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή οι πνιγμοί συνεχίζονται. Το παράδειγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Ιταλία δείχνει ωστόσο ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι νόμιμης και προπαντός αναίμακτης μετανάστευσης.
Πηγή: DW