Σταθεροποίηση των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που υπήρχαν τον ίδιο μήνα.
Η εξήγηση είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των φόρων συνεχίζει να πληρώνεται από χρήματα που υπάρχουν ακόμη σε στρώματα και θυρίδες.
Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στην Καθημερινή, μέρος των χρημάτων που είναι ακόμη σε θυρίδες μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα, αξιοποιώντας τη μερική απελευθέρωση των capital controls, που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι, αλλά βγαίνουν εκ νέου για να πληρωθούν φόροι.
Το επίπεδο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα που διαμορφώθηκε στα 123,5 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου υπολείπεται κατά πολύ του ύψους της χρηματοδότησης, που διαμορφώθηκε στα 198,4 δισ. ευρώ και αδυνατεί να στηρίξει τις ανάγκες της οικονομίας για ρευστότητα.
Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα είχε και τον Σεπτέμβριο αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκε στο -1,7%, ενώ η ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές, ήταν αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ.
Οι οφειλές των επιχειρήσεων μειώθηκαν στα 93,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακά θετική ροή χρηματοδότησης κατά 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 91,7 δισ. ευρώ, με επιδείνωση της καθαρής ροής χρηματοδότησης, που ήταν αρνητική κατά 346 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 102,2 εκατ. ευρώ με μικρές εκροές της τάξης των 52,4 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι εκροές από τις επιχειρήσεις που έφθασαν τα 370,6 εκατ. ευρώ.
Αιτία ήταν κυρίως η μείωση κατά 437,6 εκατ. ευρώ των καταθέσεων που διατηρούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες, μέρος των οποίων εκτιμάται ότι τοποθετήθηκε σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, που εξασφαλίζουν καλύτερες αποδόσεις.
Αυξημένες πάντως ήταν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα τόσο της γενικής όσο και της κεντρικής κυβέρνησης, ενισχύοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων στα 128,9 δισ. ευρώ.