“Μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά ‘ξεκλειδώνει’ τη συζήτηση για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος στέλνει μήνυμα συναίνεσης, είπε πως είναι “ένας ακόμα χειρισμός, τακτικισμός, από πλευράς του κυρίου Παππά”.
“Ο κύριος Παππάς είναι βέβαιο πως έχει καταλάβει ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και επιχειρεί τώρα έναν χειρισμό παραπλάνησης για μία ακόμη φορά”, σχολίασε και πρόσθεσε: “Μόνο το ξεκαθάρισμα της νομικής βάσης, με κεντρικό θεμέλιό της την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, η αξιοποίηση του συνόλου του ψηφιακού φάσματος και η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης, αχειραγώγητης ενημέρωσης των πολιτών δημιουργούν προϋποθέσεις για να πάμε στα πρόσωπα. Τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς. Η δική μας πρόταση χθες -η επιπλέον πρόταση με τον κ. Κουτρουμάνο- ήταν για να δείξουμε σε όλους πως μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο”.
“Τα αδιέξοδα για θεσμικά ζητήματα λύνονται με θεσμικό τρόπο, τα πρόσωπα έπονται. Δεν θα βάλουμε το κάρο, πριν από το άλογο, διότι δεν θα πάει κανείς πουθενά. Δεν θα συζητάμε για πρόσωπα, όταν δεν υπάρχει μία ασφαλής νομική βάση. Αυτή είναι η θέση της ΝΔ, πεντακάθαρη, είναι μία θέση συμβολής στην άρση του αδιεξόδου και σε επίπεδο θεσμικής διάστασης και σε επίπεδο προσωπικής διάστασης, στο δεύτερο στάδιο”, διευκρίνισε.
Επισήμανε ακόμη πως “δεν συζητάμε μερεμέτια, μικοδιορθώσεις, διότι το σύνολο του νομοθετήματος Παππά, το σύνολο των 15 άρθρων, έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και κυρίως μία συγκεκριμένη λογική, μια λογική που εκπέμπει αυταρχισμό και διάθεση ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου”.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της άμεσης συγκρότησης του ΕΣΡ, αλλά και το ότι επί δικής του θητείας στην προεδρία της Βουλής είχε προταθεί ο Ροδόλφος Μορώνης για το ΕΣΡ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: “Ο κ. Μεϊμαράκης είναι βέβαιο ότι αποδέχεται και δεν έχει κανένα ζήτημα με τον κ. Κουτρουμάνο (σ.σ. τον έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την προεδρία του ΕΣΡ) και τους χειρισμούς που περιέγραψα πριν. Άλλωστε, εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται, αν όχι σήμερα, αύριο, να έρθει η συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας κι εκεί θα δείτε ποια είναι ακριβώς η θέση της Νέας Δημοκρατίας”.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε: “Η θέση τους βασίστηκε, εξ όσων γνωρίζω, στην προφορική διαβεβαίωση του κ. Βούτση ότι θα αλλάξει ο νόμος και τα λεγόμενα του κ. Βούτση τα ‘γκρέμισε’ ο κ. Παππάς, λέγοντας ότι επιμένει στον περιορισμένο αριθμό των 4 αδειών. Επομένως όσοι έδωσαν βάση -καλοπροαίρετα- στα λεγόμενα του κ. Βούτση, σήμερα θα αισθάνονται ότι κακώς το έκαναν […] Δεν ξέρω αν πλέον υπάρχουν όροι συγκλίσεων με τα άλλα κόμματα διότι αυτά στα οποία βασίστηκε η θέση τους έχουν αλλάξει με ευθύνη του κ. Παππά”.
Για την κριτική που έχει ασκηθεί από ορισμένους αναφορικά με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έβαλε κατώτατο όριο στον αριθμό εργαζομένων που πρέπει να απασχολεί ένας τηλεοπτικός σταθμός για να πάρει άδεια, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: “Τη βρίσκω τελείως εκτός πραγματικότητας αυτή την κριτική. Αντί να στραφεί η κριτική, ο προβληματισμός, η ανησυχία στην πρόταση που κλείνει κανάλια και οδηγούσε περίπου 4.000 ανθρώπους στον δρόμο […] πάει να δημιουργηθεί κριτική -που δεν μπορεί να στηθεί διότι δεν έχει βάση- σ’ εκείνους που προτείνουν περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα κανάλια, περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερα έσοδα στον δημόσιο κορβανά. Η δική μας θέση που μιλά για πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού φάσματος είναι η λύση που δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο”.
Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους υπερθεματιστές, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: “Εδώ ισχύει απολύτως το όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Η κυβέρνηση έφερε εδώ τα πράγματα με ατυχείς ρυθμίσεις, με γκρίζες μεθοδεύσεις, με λάθος αφετηρία, με λάθος στόχευση. Ας τα λύσει εκείνη […] Ας απαντήσει ο κ. Παππάς. Εκείνος έφερε τα πράγματα έως εδώ”.