Διατηρώντας τις τιμές σε ελκυστικά επίπεδα οι Ελληνες ξενοδόχοι επιχειρούν να κρατήσουν ενεργό το ενδιαφέρον της ταξιδιωτικής αγοράς για κρατήσεις και τον Νοέμβριο.
Αλλωστε, οι μειωμένες τιμές και τα πακέτα προσφορών που παρείχαν στις ξένες αγορές για την προσέλκυση κρατήσεων τελευταίας στιγμής σχεδόν από τα μέσα της σεζόν και μετά αποτέλεσαν έναν εκ των βασικών λόγων ανάκαμψης του αριθμού αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας.
Ομως τα τουριστικά έσοδα παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έως και τον Αύγουστο, που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσοστό αύξησης των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα (1,3%) υπολειπόταν τόσο των αυξήσεων σε βασικούς ανταγωνιστές μας –εκτός της Τουρκίας– όσο και της ανόδου των αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο (4%).
Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 83 ευρώ.
Με βάση αυτό, η χώρα μας κατέλαβε τη 15η θέση στην Ευρώπη μεταξύ των 24 προορισμών για τους οποίους καταγράφονται οι τιμές στο δείγμα της διεθνούς εταιρείας. Tις πρώτες 3 θέσεις για τον τρέχοντα μήνα με τις υψηλότερες online ξενοδοχειακές τιμές καταλαμβάνουν η Ελβετία (179 ευρώ), η Δανία (147 ευρώ) και η Νορβηγία (146 ευρώ). Στον αντίποδα οι χαμηλότερες online τιμές συναντώνται στη Βουλγαρία (48 ευρώ), στη Ρωσία (54 ευρώ) και στην Πολωνία (57 ευρώ).
Οι ξενοδόχοι στην Αθήνα, βάσει των στοιχείων της Trivago, προχώρησαν σε ελαφρά μείωση των τιμών τους. Ειδικότερα, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην πρωτεύουσα τον Νοέμβριο καταγράφει πτώση κατά 2,3% και διαμορφώνεται στα 83 ευρώ, έναντι 85 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2015. Οι αεροπορικές διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα διατήρησαν, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Αθήνας σημειώνουν ότι μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται σε Ελληνες που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ταξιδεύουν αρκετές φορές μέσα στον χρόνο στην πρωτεύουσα προκειμένου να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς, αναφέρει η Καθημερινή. Επιπλέον, μέρος των ξένων επισκεπτών διανυκτερεύει σε ακίνητα της πόλης κάνοντας κρατήσεις μέσω διεθνών διαδικτυακών τόπων διαμοιρασμού της οικονομίας. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει τις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και τα έσοδα της πόλης και του Δημοσίου, καθώς στην πλειονότητά τους οι τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα αποτελούν εστία φοροδιαφυγής.
Ανάμεσα σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις οι υψηλότερες online ξενοδοχειακές τιμές για τον τρέχοντα μήνα καταγράφονται στο Μόντε Κάρλο (246 ευρώ), στη Γενεύη (226 ευρώ) και στη Βέρνη (188 ευρώ). Στον αντίποδα, οι φθηνότερες τιμές συναντώνται στη Σόφια (56 ευρώ), στο Βελιγράδι (57 ευρώ) και σε Κίεβο, Κωνσταντινούπουλη (58 ευρώ).