Quantcast
Σε ομηρία για 64 χρόνια με το τέταρτο μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Σε ομηρία για 64 χρόνια με το τέταρτο μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Σωτήρη Καψώχα

Ο κύβος ερρίφθη! Το τέταρτο στη σειρά μνημόνιο είναι προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας, θα έχει ως άξονα την αναδιάρθρωση του χρέους και θα δεσμεύσει τις επόμενες γενιές για άλλα 64 χρόνια.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τεχνοκράτες που εργάζονται για το ΔΝΤ κάνουν λόγο για μια επεξεργασμένη λύση που θα ενσωματώνει και τις βασικές κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου, η οποία θα επισφραγισθεί -και επισήμως- στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εάν κλείσει χωρίς αστερίσκους και καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση.

Το σχέδιο που διακρίνεται από τον επιθετικό χαρακτήρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -το οποίο θα συμμετέχει ενεργά με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα- θέλει καθαρή και μόνιμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με απομείωση ποσού που αγγίζει τα 75-80 δισ. ευρώ ή περίπου 40 μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να τελειώσει οριστικά η περιπέτεια της εγχώριας οικονομίας.

Η αναδιάρθρωση θα αφορά σε δάνεια του ευρωπαϊκού τομέα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 263 δισ. ευρώ (έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα μνημόνια) και όχι τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 18 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού η περικοπή των δανείων του.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλούνται αξιωματούχους του Ταμείου, προτείνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και η χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040.

Παράλληλα, προκρίνεται η σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30-40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Πιέστε εδώ  για να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ της Realnews.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.