Quantcast
Το Μαξίμου «ψηφίζει» Κλίντον - enikonomia.gr
share

Το Μαξίμου «ψηφίζει» Κλίντον

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Στο μέγαρο Μαξίμου προσεύχονται, να επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις. Όχι οι ελληνικές, αλλά οι αμερικάνικες, που δείχνουν την Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει με μικρή διαφορά.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ποτέ δεν θα πει βέβαια δημόσια, ποια είναι η προτίμησή της στις αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα.

Το μήνυμα ωστόσο το έστειλε πέραν του Ατλαντικού ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ και έρθει στην Ελλάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Επέλεξε ως νέο υπουργό Οικονομίας τον Δημήτρη Παπαδημητρίου του Levy Economics Institute, μιας δεξαμενής σκέψης που πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα και αναμένεται να έχει επιρροή και στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Χίλαρι, αν κερδίσει τις εκλογές.

Η επιλογή αυτή γίνεται με βάση τη λογική και χωρίς κανέναν ενθουσιασμό. Ποντάροντας στη Χίλαρι, η κυβέρνηση ελπίζει, ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν χρόνια, οι επαφές είναι συνεχείς, οι διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί. Πέρα από το θέμα του χρέους πάντως, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου αισθάνονται πιο άνετα με τους Δημοκρατικούς στην κυβέρνηση.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αμερικανική κυβέρνηση θα παραμείνει στο πλαίσιο μιας ορθολογικής διακυβέρνησης, θα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και να τηρούνται κάποιες ισορροπίες.

Ο Τραμπ αντίθετα είναι άγραφο χαρτί και απολύτως απρόβλεπτος. Την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε έτοιμος να εφορμήσει στη διεθνή σκηνή ως ταύρος σε υαλοπωλείο.

Όλα αυτά τρομάζουν την Αθήνα, που δεν έχει αναπτύξει ακόμα επαφές με το περιβάλλον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ πάντως δεν παραγνωρίζουν τα προβλήματα που είναι πιθανόν να προκύψουν από μια διακυβέρνηση της Χίλαρι Κλίντον. Είναι γνωστό ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής στη Συρία από τον Ομπάμα.

Η Χίλαρι, πιστεύει ότι η διστακτικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν δραστικά και άμεσα τη συριακή αντιπολίτευση επέτρεψε στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία και γιγάντωσε τους τζιχαντιστές, που ήρθαν να καλύψουν το κενό.

Το «να μην κάνουμε καμιά βλακεία» δεν αποτελεί συνεκτική εξωτερική πολιτική είχε πει το 2014 σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Ατλάντικ». Αυτά θα τα αλλάξει ως πρόεδρος , κάτι που σημαίνει ωστόσο ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Και στα άλλα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής πάντως, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό η Αθήνα δεν θα περάσει εύκολα.

Η Ουάσιγκτον τέλος αναμένεται να αντιταχθεί με σφοδρότητα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επέκταση του ρωσικού αγωγού Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία και στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαία η μετακίνηση του θεωρούμενου ως «ιέρακος» Τζόφρει Πάιατ από την Ουκρανία στην Αθήνα.

Σε αντίθεση με τη Χίλαρι, ο Τραμπ έχει σηματοδοτήσει πως θα επιδιώξει τη συνεννόηση με την Ρωσία, σε περίπτωση νίκης του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι δύο Δυνάμεις δεν θα έρθουν σε σύγκρουση στη Συρία.

Αυτό θα μπορούσε να βολεύει την Αθήνα. Ωστόσο η πολιτική του απομονωτισμού που πρεσβεύει ο Τραμπ είναι αντίθετη στα ελληνικά συμφέροντα. Η Αθήνα χρειάζεται την αμερικανική υποστήριξη για την απομείωση του χρέους, που δεν θα έχει με τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Αν μάλιστα ο Τραμπ πραγματοποιήσει αυτά που πρεσβεύει, τότε ανατρέπονται τα δεδομένα στο προσφυγικό και θα δημιουργηθεί πρόσθετη ένταση με τον μουσουλμανικό κόσμο, κάτι που επίσης δεν θέλει η κυβέρνηση.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.