Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η υγιής ζήτηση για ταξίδια, παρότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν κάποιους προορισμούς, θα ενισχύσουν και πάλι στα κέρδη των αεροπορικών εταιριών το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Σύμφωνα με την IATA, που εκπροσωπεί σχεδόν 260 αεροπορικές εταιρίες οι οποίες διαχειρίζονται το 83% των παγκόσμιων αερομεταφορών, τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 36,3 δισεκ. δολαρίων, από τα 33 δισεκ. δολάρια το 2015, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από τις εταιρίες της Βόρειας Αμερικής.
Η ένωση, που έχει ως βάση της τη Γενεύη και τα μέλη της περιλαμβάνουν εταιρίες όπως η Delta, η Lufthansa, η Qatar Airways, η Qantas και η Cathay Pacific, προέβλεπε προηγουμένως τα κέρδη του κλάδου να ανέλθουν στα 29,3 δισεκ. δολάρια το 2015.
«Η αεροπορική βιομηχανία ενίσχυσε την κερδοφορία της σε συνηθισμένα, αλλά όχι σε εξαιρετικά, επίπεδα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής της IATA Τόνι Τάιλερ, μιλώντας για περιθώριο καθαρού κέρδους 4,6% και 5,1% για φέτος και την επόμενη χρονιά.
Το 2015 καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ταξίδια, καθώς η βελτίωση κάποιων οικονομιών και η χαμηλότερη τιμή των καυσίμων έχει ενισχύσει τις δαπάνες, ιδιαίτερα για ταξίδια αναψυχής.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε δημοφιλείς προορισμούς, από το Παρίσι έως την Τυνησία και την Αίγυπτο, φαίνεται να επισκιάζουν τον κλάδο.
Η τιμή των μετοχών των αεροπορικών εταιριών υποχώρησε κατά 6% τον Νοέμβριο, εν μέρει λόγω και των φόβων για την ασφάλεια, ανέφερε η ΙΑΤΑ.
Ο αντίκτυπος στο Παρίσι πιθανόν να διαρκέσει από έξι έως εννέα μήνες, αλλά ο κόσμος δεν θα σταματήσει να ταξιδεύει, αντίθετα θα επιλέξει κάποιον άλλο προορισμό, δήλωσε ο Τάιλερ.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν παίρνει πολύ χρόνο για να αφήσει ο κόσμος πίσω του τους φόβους και να επιστρέψει σε μέρη που έχουν υποστεί αυτές τις βιαιότητες», δήλωσε.