Ο ιός Η5Ν8, ο οποίος εντοπίστηκε πρώτη φορά σε ψόφια άγρια πουλιά στο νησί Μον της Δανίας και στην Κοπεγχάγη, έχει εξαπλωθεί στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ήδη σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας έχει απαγορευτεί η ελευθέρα βοσκή σε φάρμες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού σε άλλα ζώα. Ο ιός Η5Ν8 θα μπορούσε πράγματι να μεταδοθεί πολύ γρήγορα και σε όσα ζώα έρχονται σε επαφή με τα μολυσμένα πτηνά.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις μιας επιδημίας θα ήταν τεράστιες. Πολλοί κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι η γρίπη μπορεί να προσβάλει χήνες, πάπιες και γαλοπούλες που πρόκειται να σφαγούν ενόψει των Χριστουγέννων.
Τα κράτη λαμβάνουν ήδη τα πρώτα μέτρα
Ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Ρόμπερτ Χάμπεκ καθησυχάζει τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής: το ωμό κρέας θα πρέπει να απομονώνεται από άλλα τρόφιμα και τα σερβίτσια θα πρέπει να πλένονται καλά.
Στο κρατίδιο αυτό πάντως υπάλληλοι του δήμου Πλεν έχουν συλλέξει ήδη περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά. Σε μία φάρμα στο ανατολικό τμήμα του κρατιδίου έχουν βρεθεί 18 γαλοπούλες που ήταν μολυσμένες από τον ιό. Οι βιοψίες που έγιναν στα ζώα έδειξαν ότι ήταν θετικά στον ιό Α της γρίπης που ανήκει στην υποκατηγορία Η5.
Για προληπτικούς λόγους έχουν ληφθεί μέτρα και σε άλλα κρατίδια, όπως στην Κάτω Σαξονία, παρ’ όλο που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη εκεί κρούσματα. Η περιοχή αποτελεί πέρασμα πολλών υδρόβιων πτηνών, ενώ λειτουργούν εκεί και πολλά εκτροφεία. Για παράδειγμα στο Έμζλαντ εκτρέφονται 35 εκατομμύρια ενώ στο Μπέντχαϊμ 9,4 εκατομμύρια πτηνά. Την ίδια ώρα ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: DW