«Η θετική τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, αποτελεί τη έμπρακτη απάντηση στη μηδενιστική, όψιμα εσωστρεφή, στάση της ΝΔ έναντι της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τοποθετεί δε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα στο πλαίσιο της «ενεργητικής και εξωστρεφούς» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή προς το καλύτερο της καθημερινότητας των πολιτών, «για να μην φθάσουμε να λέμε το γνωστό ότι ΄έξω πάμε καλά΄», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Κάνει λόγο για «νέα παγκοσμιοποίηση», όπου κυριαρχεί η άνοδος της εσωστρέφειας και της ξενοφοβίας που «πατάνε» πάνω σε γενικευμένες κοινωνικές αγωνίες, απόρροια των πολιτικών της λιτότητας, για δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο τοπίο, κάτι που δεν αντιλαμβάνεται, όπως λέει, η πολιτική σκηνή εν γένει, ώστε να αμβλύνει τις ανισότητες.
Σχολιάζοντας, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον ανασχηματισμό, θεωρεί ότι ζητούμενο ήταν ένα «σχήμα παραγωγής αποτελεσματικού έργου» από υπουργεία άσχετα με τις διαπραγματεύσεις «και όφειλαν να είχαν ήδη προχωρήσει δραστικά στις απαιτούμενες, άνευ δημοσιονομικού κόστους, μεταρρυθμίσεις», «που βελτιώνουν τη λειτουργία του Δημοσίου και συνδέονται και με την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών». Ως παράδειγμα φέρει το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου και θωράκισης του ρόλου της αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπει «ο τόπος σε τροχιά αποκεντρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Επιπλέον, ερωτηθείσα για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη και τον ρόλο της Εκκλησίας, η Ρένα Δούρου λέει ότι ο διάλογος για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί διχαστική ρομφαία, γιατί δεν έχει στόχο να ξεριζώσει κανέναν από τις παραδόσεις του ή να θέσει το έθνος σε κίνδυνο», ενώ παράλληλα επικρίνει την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ «που κυριολεκτικά παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα της συνταγματικής κατοχύρωσης του χωρισμού Εκκλησίας- Κράτους».
Για την πρωτιά της (μεταξύ των γυναικών) στην Κεντρική Επιτροπή μιλά για μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει το γυναικείο κίνημα, αλλά και για πατριαρχικά πρότυπα που επιδεικνύει το επί χρόνια κυβερνών κόμμα της ΝΔ.
Χαρακτηρίζει «εμμονικό και ανεύθυνο» το αίτημα για εκλογές του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι δεν βάλλει ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην αξιοπιστία της πολιτικής. Η ίδια δηλώνει ότι εν όψει των εργασιών της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η πρότασή της θα είναι «σταθερές θητείες».
Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η περιφερειάρχης Αττικής χαρακτηρίζει εγκλήματα του μεταπολιτικού συστήματος την Ψυτάλλεια και την Φυλή, λέγοντας ότι στην πρώτη περίπτωση «κερδίσαμε την μάχη με το αποχετευτικό σύστημα και τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ανατολική Αττική», ενώ με την εφαρμογή του νέου σχεδίου διαχείρισης του νέου ΠΕΣΔΑ σύντομα θα κλείσει η χωματερή στη Φυλή. «Επιτέλους σήμανε η αρχή του τέλους της ντροπής στη Φυλής», λέει χαρακτηριστικά.