Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, δρ. Ανδρέας Ξάνθος, ο οποίος τόνισε ότι το σύστημα υγείας υπέστη πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσκεψή του στην Λευκωσία, σε ομιλία ενώπιον γιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για επούλωση των πληγών που προκάλεσε η κρίση στο σύστημα υγείας.
«Έχουμε διασφαλίσει την ευστάθειά του και νομίζω ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί η χώρα να προσφέρει καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική, φιλική περίθαλψη και φροντίδα στους Έλληνες πολίτες», είπε. Σημείωσε ότι επί μια δεκαετία είχαν παγώσει οι προσλήψεις, αποχώρησαν πολλοί γιατροί για το εξωτερικό, ενώ κόπηκαν δραματικά οι προϋπολογισμοί της υγείας.
«Η κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά παράγει και αρρώστια», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η ανεργία, οι συνθήκες διαβίωσης και διατροφής είχαν αντανάκλαση στους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
Επίσης ανέφερε, ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας, αφού 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν ανασφάλιστοι.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη τομή» το εγχείρημα της Κύπρου για τη θεσμοθέτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας και κάλεσε τον υγειονομικό κόσμο, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο συνάδελφό του, Γιώργο Παμπορίδη, ανέφερε πως τα υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία και δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή θα αναβαθμιστεί, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας και των δύο χωρών.
Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μια πολύ στοχευμένη συζήτηση στο υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους κρίσιμους τομείς, όπως η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα, μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των τιμών αποζημίωσης.
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Υγείας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου.
«Έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα και κατά ένα περίεργο τρόπο έχουμε και πολλά να δώσουμε», τόνισε ο κ. Παμπορίδης.