Έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και προσθέτει:
«Κυρίως για την γερμανική, αλλά και για την ολλανδική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική βουλή είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι πράσινο φως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όμως και το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον περασμένο Μάιο ελαφρύνσεις με τη μορφή μιας καλύτερης διαχείρισης του χρέους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο επιμένει σε μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μόνο αν κριθεί απαραίτητο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018».
«Πρέπει να ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις»
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο απάντησε στο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται το συντομότερο κούρεμα χρέους: «Η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει στο Eurogroup. Πρώτα όμως πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και μετά ανοίγουν νέες προοπτικές».
Αναφερόμενος στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος τάσσεται κατά των ελαφρύνσεων και έχει δεσμευθεί έναντι της γερμανικής βουλής για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Μάριο Σεντένο δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Ο Β. Σόιμπλε αντιμετωπίζει εδώ ένα δίλημμα. Και εμείς στο Eurogroup θα τον βοηθήσουμε να βρει διέξοδο. Πίσω από αυτό το δίλημμα κρύβεται φυσικά το ερώτημα πως θα επιλυθεί ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Και εκεί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη. Κάτι όμως ακόμα για το ΔΝΤ: Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πλέον με τις δικές μας δυνάμεις τα περισσότερα προβλήματα. Ακόμα και χωρίς τη βοήθεια του Ταμείου».
Πηγή: DW