Στην κερδοφορία επέστρεψε η Eθνική Τράπεζα αφού στο γ’ τρίμηνο του 2016 εμφάνισε κέρδη 23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 23 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 0,6% ενώ τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 318 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 0,4%.
Σε επίπεδο εννεάμηνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,69 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε στο 34,1% σημειώνοντας άνοδο κατά 0,8 μονάδες βάσης.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας «CET 1» διαμορφώθηκε σε 16,9% και σε 16,3% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ενώ τα κεφάλαια αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω χάρη στην οργανική κερδοφορία και την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν παράλληλα, κατά 0,8% έναντι του β’ τριμήνου, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 89% τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο Ομίλου.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη, ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε τα εξής: Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας καταδεικνύουν τη συνεχή ισχυροποίηση του ισολογισμού και τη βελτιούμενη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ μείωσε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά σχεδόν 2 δισ. από την αρχή της χρονιάς, αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Δεδομένης αυτής της επίδοσης, οι στόχοι για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα είναι επιτεύξιμοι.
Όσον αφορά στη ρευστότητα της Τράπεζας, τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, καθώς η ΕΤΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από το μηχανισμό ELA κατά 13,1 δισ. από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων έως σήμερα, σε μόλις 4,5 δισ. Οι εισροές καταθέσεων ύψους 0,3 δισ. το Γ’ τρίμηνο στην Ελλάδα, καθώς και η ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την NBGI και την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα της Τράπεζας, τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου καλύπτουν το κόστος πιστωτικού κινδύνου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη θετική λειτουργική αλλά και συνολική κερδοφορία. Οι δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη παρέμειναν κερδοφόρες, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με το εννιάμηνο του 2015.
Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων παρέμεινε ισχυρός, ανερχόμενος σε 16,9%, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αποπληρωμή των CoCos και θα ενισχυθεί περαιτέρω από την οργανική κερδοφορία και την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.