Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο έως την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου…
Το νομοσχέδιο των 84 σελίδων με τίτλο: «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο κ.α.
Το νομοσχέδιο δίνει το «πράσινο φως» για για την είσοδο των Distress Funds και την αγορά «κόκκινων» δανείων.
Εξαιρείται η πώληση «κόκκινων δανείων» που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καθώς και τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (για τα οποία θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου).
Μεταξύ άλλων, καθορίζεται το είδος των εταιριών στις οποίες δύναται να ανατεθεί η διαχείριση των απαιτήσεων και η μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιγράφονται οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης της σχετικής άδειας, θεσπίζεται το πλαίσιο εποπτείας των εταιριών αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδας, ορίζεται το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου στις 100.000 ευρώ κ.λπ
Επίσης ορίζονται οι συμβάσεις ανάθεσης της διαχείρισης και τις συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από τις συμβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι στις προαναφερόμενες Εταιρίες δύναται να ανατίθεται η διαχείριση απαιτήσεων από τις συμβάσεις δανείων ή/και πιστώσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημέρων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις διατάξεις για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο όπως επίσης και την αποσύνδεση των μισθών από τα έτη υπηρεσίας στο δημόσιο με το εισαγωγικό μισθό να προσδιορίζεται στα 780 ευρώ.
Επίσης στο νομοσχέδιο ορίζονται και αυξήσεις για το επίδομα θέσης ευθύνης στα 1.000 ευρώ (από 900 ευρώ) για τον Γενικό Διευθυντή, 450 ευρώ (400 ευρώ) για τον Διευθυντή, 350 ευρώ (300 ευρώ) για τον υποδιευθυντή και 290 ευρώ (250 ευρώ) για τον τμηματάρχη
Παράλληλα καταργείται η αποζημίωση για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα με εξαίρεση τα χρηματοδοτούμενα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζεται η χρηματοδότηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με συνολικό κόστος ύψους 545 εκ ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους Κόρινθος Σπάρτη και Κεντρικής Ελλάδας.
Ειδικότερα κυρώνονται οι συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη (πιθανή πρόσθετη δαπάνη 330 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ που θα καλύψει το ΠΔΕ αλλά και μείωση της συμβατικής υποχρέωσης του δημοσίου κατά 106,6 εκατ ευρώ εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) και Κεντρικής Ελλάδας (διασφάλιση είσπραξης εσόδων 105 εκατ ευρώ εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου).
Επίσης προσδιορίζονται και τα όρια των ανώτατων ετήσιων δαπανών μέχρι και το 2018 για τις εξετάσεις διαγωνιστικών κέντρων της νοσοκομειακής νοσηλείας και φαρμάκων πέραν των οποίων εφαμόζεται ο νόμος της εκ των υστέρων επιστροφής (Claw back).
Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Εκεί, η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφισθεί έως την Τρίτη ώστε οι δανειστές να συντάξουν εισήγηση άμεσα προς το EWG το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη και τελικά να επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως την προσεχή Παρασκευή.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το νομοσχέδιο.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση.
Πιέστε εδώ για να ανοίξετε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την Ειδική ‘Εκθεση.
Πιέστε εδώ για να ανοίξετε το ‘Εκθεση αξιολόγησης συνεπειών.