Quantcast
Σαμαράς: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, αλλά με τι τίμημα; - enikonomia.gr
share

Σαμαράς: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, αλλά με τι τίμημα;

δημοσιεύτηκε:

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταλογίζοντας της ευθύνες για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Όντως, ο Ερντογάν απειλεί. Αλλά δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν, όσο ότι “βρίσκει και τα κάνει”. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν εξ άλλου. Και ο Ράμα, αρχίζει να προκαλεί από την πλευρά του. Με ανησυχεί δηλαδή – κυρίως και πρωτίστως – ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα “ανήσυχων” γειτόνων» δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βραδυνή και πρόσθεσε:

«Αυτά δεν θα υπήρχαν, αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Και δεν υπήρχαν όσο η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς.Τα προηγούμενα χρόνια, πριν το Γενάρη του 2015, τους ίδιους γείτονες είχαμε δίπλα μας. Τα ίδια προβλήματα παρέμεναν ανοικτά μεταξύ μας. Αλλά τέτοιες προκλήσεις δεν υπήρχαν εκ μέρους τους. Γιατί η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι και τότε δοκιμαζόταν από τα οικονομικά της προβλήματα, ήταν διεθνώς “προπύργιο σταθερότητας”. Ενώ τώρα έφτασαν να διακηρύσσουν ανοικτά πια, μόλις προχθές, ότι τα Ίμια είναι, λέει “τουρκικά”. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Εμείς ελέγχαμε τις “ροές” στα σύνορά μας. Δεν πέρναγαν όσοι ήθελαν από απέναντι. Κι αυτούς που έρχονταν προς το μέρος μας, τους στέλναμε πίσω στις πατρίδες τους, εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες. Γιατί λαθρομετανάστες ήταν στην συντριπτική πλειονότητά τους, όχι πρόσφυγες! Τώρα το παραδέχθηκε και ο κ. Μουζάλας, ότι οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες, όχι πρόσφυγες. Εμείς λοιπόν, ελέγχαμε τα σύνορά μας, κρατάγαμε απ’ έξω τους λαθρομετανάστες, κι όσους έρχονταν εδώ τους επαναπατρίζαμε. Κι έτσι δεν μπορούσε να μας απειλήσει κανείς τότε, ότι “θα στείλει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα”.Τώρα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα της χώρας, κατέστησε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα οι εταίροι μας και σήμερα μας απειλεί ο κ. Ερντογάν κατά βούλησιν. Γι’ αυτό σας λέω, “βρίσκει και τα κάνει”. Αν εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, κανείς δεν θα μπορούσε στα σοβαρά να μας απειλήσει».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Σαμαράς σημείωση ότι «ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, που είναι – μη το ξεχνάμε – πρόβλημα εισβολής-κατοχής. Αλλά προσέξτε: αναζητούμε λύση. Όχι να δημιουργήσουμε, μόνοι μας, πρόβλημα χειρότερο απ’ αυτό που πάμε να λύσουμε. Όχι να νομιμοποιήσουμε μόνοι μας τα “τετελεσμένα” της κατοχής. Όχι να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην Ελεύθερη Κύπρο. Αυτά έχουν λυθεί οριστικά για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ήδη από το 2004, όταν απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Και πολύ καλά έκανε τότε».

«Όπως λέγεται, αυτό που συζητούνταν τώρα, ήταν πολύ καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν. Πράγμα που αποδεικνύει από μόνο του, πως ευτυχώς που απορρίφθηκε τότε το Σχέδιο Ανάν. Πάντως, όπως αποδείχθηκε, η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που επιβάλλει και το Διεθνές Δίκαιο και τα δίκαια της Κύπρου. Οπότε υπήρξε αδιέξοδο. Από την πλευρά της Τουρκίας και εξ αιτίας της μόνιμης αδιαλλαξίας της.»

«Η λύση του Κυπριακού ασφαλώς είναι θέμα που αφορά πρωτίστως τους Κυπρίους. Αλλά η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις στην Κύπρο. Πρώτον, γιατί ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Και δεύτερον, γιατί έχει συμβατικές υποχρεώσεις ως “εγγυήτρια δύναμη”. Το θέμα δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να… “ανακατευόμαστε”. Έχουμε υποχρεώσεις – ιστορικές και συμβατικές – και δεν πρόκειται να τις απεμπολήσουμε» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Τελεία και παύλα. Όχι γιατί τους το “χάλασε” τάχα ο κ. Κοτζιάς. Άλλο οι διαφωνίες μας γενικά με την κυβέρνηση Τσίπρα, άλλο οι διαφωνίες μας με διάφορα πράγματα που έχει κάνει κι έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός των Εξωτερικών, κι εντελώς άλλο πράγμα οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Εκεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο. Κανείς άλλος.»

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Μπορεί να κλείσει, αλλά με τι τίμημα; Με τίμημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο νόμιζε η κυβέρνηση, με τίμημα πολύ βαρύτερο απ’ όσο «παραμύθιαζε» τον κόσμο ο κ. Τσίπρας. Για να το πω απλά: Για να επιτύχει η Ελλάδα αυτά που είχαμε ήδη επιτύχει εμείς, στα τέλη του 2014, η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη λιτότητα. Επιβάλλει πρόσθετη λιτότητα, για να αποκαταστήσει τη “βιωσιμότητα χρέους”, που εμείς την είχαμε ήδη επιτύχει, όπως αναγνώρισε εκ των υστέρων και το ΔΝΤ. Το οποίο λέει σήμερα ότι, ως τα τέλη του 2014 το χρέος μας ήταν βιώσιμο! Και λέει ακόμα, πως ήταν η πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη που το κατέστησε μη βιώσιμο».

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.