Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Ο Επίτροπος διαψεύδοντας τις συζητήσεις των προηγουμένων ημερών για την ανάγκη, αλλά και για την υποτιθέμενη απαίτηση, λήψης μέτρων για το 2019 και το 2020 ξεκαθάρισε ότι στην πολιτική εντολή του Eurogroup δεν βρίσκεται η συζήτηση δημοσιονομικών μέτρων πέραν των χρονικών ορίων του προγράμματος το οποίο λήγει το 2018, σύμφωνα με το Real.gr.
«Προφανώς και αυτά δεν είναι μέσα στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος είχε κληθεί να διευκρινίσει αν μέσα στα λίγα σημεία τα οποία απαιτούνται, όπως ο ίδιος είχε πει, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα βρίσκεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος την οποία και το Eurogroup θα καταγράψει και πως απόψε όλα αυτά θα συζητηθούν μαζί με την πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. θα είναι πλέον έτοιμη και θα αναμένει την Ελλάδα να ετοιμαστεί.
Με τον Επίτροπο συμφωνεί κα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση πραγματοποίησε παρόμοια δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ αποσυνδέουν πλήρως την ελληνική υπόθεση από το ιταλικό δημοψήφισμα για το οποίο ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μία αυστηρά εσωτερική υπόθεση χωρίς ευρωπαϊκό διακύβευμα.
Σόιμπλε: Σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως η Ιταλία είναι έμπειρη πια σε τέτοιου είδους πολιτικές καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν ανησυχεί για άνοδο του λαϊκισμού στη χώρα ή στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως «είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας. Έχω ήδη συνομιλήσει με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν (σ.σ. Ιταλός Υπουργός Οικονομίας) και του υπογράμμισα το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση».
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.