Quantcast
Μοσκοβισί: Η Γερμανία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Η Γερμανία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση απέστειλε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα τεράστια εξωτερικά πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαιώνει πως και η Κομισιόν έχει από τον Μάρτιο του 2016 καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολική αποταμίευση και τις υποτονικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις».

Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2016 εξέδωσε συστάσεις προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες το κράτος-μέλος καλείται -μεταξύ άλλων- να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να ενθαρρύνει την υψηλότερη συμμετοχή των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα και εκείνων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας.

Η Κομισιόν εκτιμά πως τα παραπάνω θα ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη προσφορά εργατικού δυναμικού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, γεγονός που θα μειώσει τις υφιστάμενες ανισορροπίες της γερμανικής οικονομίας. Τέλος η Κομισιόν, δια στόματος Μοσκοβισί, δηλώνει έτοιμη να εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη γερμανική πλευρά, αναφορικά με τις συστάσεις για διόρθωση της ανισορροπίας.

Ο Δημ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή πρόσφατο άρθρο του πρώην Στελέχους του ΔΝΤ, Desmond Lachman, στο οποίο έκανε λόγο για ανεπαρκή ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «η προσπάθεια των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματά τους δυσχεραίνεται λόγω της διατήρησης μεγάλων πλεονασμάτων από τη γερμανική οικονομία».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την παραπάνω εκτίμηση, είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν την απασχολούν οι μακροοικονομικες ανισορροπίες και τα υπερβολικά πλεονάσματα, καθώς και είχε ζητήσει από εκείνη να εξετάσει μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα και την αστάθεια που παράγουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

Προς την Επιτροπή

Θέμα: Γερμανικά εξωτερικά πλεονάσματα και ΕΕ

Σε πρόσφατο άρθρο του στο «American Enterprise Institute», το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Desmond Lachman, προειδοποιεί για τα αρνητικά αποτελέσματα που πιθανόν να έχουν τα πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην Ευρώπη. Ο κ. Lachman εξηγεί πως τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι πολύ πιο σημαντικά (3-6% του ΑΕΠ πάνω από το αποδεκτό) από της Κίνας (1-3% του ΑΕΠ πάνω από το αποδεκτό).

Στο άρθρο του ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ επισημαίνει πως «σε μια περίοδο που η ζήτηση σε παγκόσμια βάση είναι ανεπαρκής, το τεράστιο εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημαίνει ότι απορροφά μεγάλο μέρος της ήδη ανεπαρκούς ζήτησης από τον υπόλοιπο κόσμο».

Επιπλέον, η προσπάθεια των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματά τους δυσχεραίνεται λόγω της διατήρησης μεγάλων πλεονασμάτων από τη γερμανική οικονομία. Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ανάλυση Lachman, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υποτίμηση του ευρώ, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα υπερβολικά πλεονάσματα, ως παράγοντας αστάθειας στο εσωτερικό της Ένωσης, είναι ζήτημα που απασχολεί την Επιτροπή;

2. Ποια μέτρα εξετάζει η Επιτροπή, στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων, για τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας;

Απάντηση του κ. MoscoviciΕξ ονόματος της Επιτροπής(29.11.2016)Τον Μάρτιο του 2016 η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία αντιμετώπιζε μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολική αποταμίευση και τις υποτονικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Η Επιτροπή εξετάζει συνεχώς τους κινδύνους που συνεπάγεται η εμμονή ανισορροπιών, ή την εξάλειψή τους.

Τον Ιούλιο του 2016 το Συμβούλιο εξέδωσε συστάσεις προς τη Γερμανία, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Με τις συστάσεις αυτές κάλεσε τη Γερμανία:

1) Να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις,

2) Να διευκολύνει την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων με τη μεταρρύθμιση του τομέα των υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος και

3) Να ενθαρρύνει την υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των δεύτερων εργαζόμενων μελών των οικογενειών, των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη προσφορά εργατικού δυναμικού και να ενισχυθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα και η κατανάλωση των νοικοκυριών.

Η εφαρμογή αυτών των συστάσεων θα βοηθήσει τη Γερμανία να μειώσει τις υφιστάμενες ανισορροπίες. Η Επιτροπή θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των συστάσεων, καθώς και τη διόρθωση της ανισορροπίας, στο πλαίσιο του επόμενου κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.