Quantcast
Die Welt: Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2017 - enikonomia.gr
share

Die Welt: Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2017

δημοσιεύτηκε:

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου αφιερώνει άρθρο για την Πάφο που θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 μαζί με την Όρχους, τη δεύτερη σε αριθμό κατοίκων πόλη της Δανίας.

Ο αρθρογράφος συνομιλεί με διευθυντικά στελέχη της επιτροπής διοργάνωσης για τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα απευθύνονται σε ελίτ ή σε γνώστες αλλά σε όλους. «Θα είναι μια γιορτή με στόχο να σπάσει και να ξεπεράσει τα όρια», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο συνεχώς αυξανόμενος τουρισμός δεν έφερε στην Πάφο μόνο περισσότερα χρήματα, αλλά και νέες αντιθέσεις. Αναπτύχθηκαν δύο τόποι, μια Πάφος επάνω, στην παλαιά πόλη, και μια άλλη κάτω, στην παραλία, όπου συνταξιούχοι, κυρίως Ρώσοι και Βρετανοί με πολύχρωμα πουκάμισα τρώνε και πίνουν, την ώρα που οι άνθρωποι στην επάνω Πάφο τρώνε χαλούμι με μέλι, παίζουν χαρτιά και παρακολουθούν με ανάμεικτα αισθήματα καχυποψίας και αδιαφορίας όσα γίνονται εκεί».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Πάφος διαθέτει τον μικρότερο προϋπολογισμό που έχει πάρει ποτέ διοργάνωση πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

«Κανονικά η Πάφος θα έπρεπε να πάρει όλο το ποσό, αλλά από τότε που λήφθηκε η απόφαση μεσολάβησε η οικονομική κρίση και οι Βρυξέλλες χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευθούν τους πόρους. Έτσι οι διοργανωτές θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με έναν προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκ ευρώ, το 1/3 του αρχικά προβλεπόμενου. Για τους Γερμανούς ενδιαφέρον έχει η συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που προγραμματίζεται για την Πρωτομαγιά. Παράλληλα θα εμφανιστεί και η Ούτε Λέμπερ μαζί με την Φιλαρμονική. Η συναυλία, που κυοφορήθηκε από την ανέχεια της οικονομικής κρίσης, θα αναφερθεί και στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, το πραξικόπημα το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Χάρη σε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών το κόστος λειτουργίας δεν θα εκτιναχθεί στον αέρα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.