Quantcast
Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο κατά της ΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας - enikonomia.gr
share

Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο κατά της ΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο κατά της Κομισιόν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων υπογράμμισε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα / Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής», τη σημασία σεβασμού της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τήρησης του κοινοτικού δικαίου κατά τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της χώρας. Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παρεμβάσεις μεταξύ άλλων είχαν και οι τέσσερις (4) Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη οι θεσμοί να τιμήσουν τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ελληνική κυβέρνηση για τα εργασιακά. Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης αναρωτήθηκε: «Ζητάτε από το Μπαγκλαντές να θεσπίσει συλλογικές διαπραγματεύσεις και το αρνείστε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες; Με ποιο δικαίωμα;».

Ο Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε από τη μεριά του ότι «καλούνται και η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τιμήσουν ουσιαστικά την υπογραφή τους αποδεχόμενοι τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Pacta sunt servanda.»

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα επίσης θύμισε ότι πέντε μνημονιακοί νόμοι έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκαθαρίσει την θέση της. Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου απηύθυνε ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Ευρωβουλευτή Dariusz Rosati (Ντάριους Ροζάτι – Πολωνία) για το αν η Ευρωομάδα που εκπροσωπεί συμφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.


Κωνσταντίνα Κούνεβα:

Ζητάμε επιστροφή στη Νομιμότητα. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Από 2010 έως το 2012 επιβάλλατε 5 νόμους, που προκάλεσαν: -διάλυση των εργασιακών σχέσεων-απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τον κατώτατο μισθό. Κυρίες και κύριοι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, μην κρύβεστε πίσω από το ΔΝΤ.

Πάρτε καθαρή θέση επιτέλους! Δεσμεύεστε ή όχι; για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα; Αυτό ζητούν εργαζόμενοι, και εργοδότες στη χώρα μου. Είστε με το Δ.Ν.Τ; ή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Κλείστε τώρα ,την αξιολόγηση με την ελληνική κυβέρνηση , εκτός κι αν θέλετε να επιστρέψουμε σε καθεστώς δουλείας.

Δημητρης Παπαδημούλης:

Θεωρώ αδιανόητη, κύριοι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, την εξαίρεση της Ελλάδας απ’ όσα προβλέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, ισότιμοι με τους άλλους Ευρωπαίους και όχι δεύτερης κατηγορίας. Από τη στιγμή που όλοι, όπως και ο κ. Μπαλτζ νωρίτερα, ομολογείτε ότι γίνεται πρόοδος στην Ελλάδα, δεν δικαιολογείται καθυστέρηση ούτε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ούτε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομιμότητα. 77 από τα 80 προαπαιτούμενα έχουν ήδη κλείσει. Ένα από τα τρία που απομένουν είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και σας ερωτώ, κύριοι της Κομισιόν και του Συμβουλίου: Το ΔΝΤ, που δεν είναι Ευρώπη, ζητά, ειδικά για την Ελλάδα, να μην εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο; Η δική σας θέση ποια είναι; Ως πότε θα υποχωρείτε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή νομιμότητα και κάνοντας κακό και στην Ελλάδα -στην οικονομία της και στον ελληνικό λαό- αλλά και στην Ευρωζώνη; Γιατί αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποδείξει ότι λύνει προβλήματα, τότε θα δυναμώνει η προπαγάνδα της αντιευρωπαϊκής, λαϊκίστικης άκρας δεξιάς. Πρέπει λοιπόν, να τρέξουμε. Να προχωρήσουμε. Και είστε υποχρεωμένοι, κύριοι του Συμβουλίου και της Κομισιόν, να εφαρμόσετε την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Είναι αδιανόητο να αρνείστε σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ ζητά από το Μπαγκλαντές να καθιερώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να συνάψει μαζί του εμπορική συμφωνία. Αυτό που ζητάτε από το Μπαγκλαντές, το αρνείστε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες; Με ποιο δικαίωμα;»

Κώστας Χρυσόγονος:

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε ακούσιοι θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου με πρωταγωνιστές την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι αμφότεροι οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στη συγκρότηση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής η οποία θα γνωμοδοτούσε για τα ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή γνωμοδότησε και γνωμοδότησε το αυτονόητο, ότι πρέπει δηλαδή να επανέλθει η ισχύς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο και ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να απελευθερωθούν πλήρως οι ομαδικές απολύσεις, πράγμα το οποίο θα συντελούσε στην πραγματικότητα όχι σε μείωση αλλά σε αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα στην οποία βρίσκεται στο 23% του εργασιακού πληθυσμού. Συνεπώς καλούνται και η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τιμήσουν ουσιαστικά την υπογραφή τους αποδεχόμενοι τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Pacta sunt servanda.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.