Στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο πρωθυποργός Τσίπρας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, στα δημοσιονομικά και εργασιακά, αλλά και κάποια πικρία έναντι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με αφορμή το «πάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Για το ΔΝΤ είπε ότι πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για νέα μέτρα από το 2019 και μετά είναι μια επιμονή αντιδημοκρατική. «Κανένα κοινοβούλιο της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν θα ενέκρινε αίτημα να αποφασίσει μέτρα για την περίπτωση που χρειαστούν μετά από τρία χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι εάν ο διεθνής οργανισμός είναι βέβαιος ότι η οικονομία δεν μπορεί να πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, τότε θα ήταν προτιμότερο να πιέσει στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να μειώσουν τους στόχους του πλεονάσματος και όχι την Ελλάδα.
Κριτική στο ΔΝΤ
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε επίσης το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορεί να εξαιρείται η Ελλάδα και να νομιμοποιηθεί αυτό επειδή επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», είπε. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι κατανοούν την κατάσταση στην Ευρώπη και το βαθμό προσήλωσης της Ελλάδας και θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα, τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι θα συζητήσει διεξοδικά όλα τα θέματα μιας και είχε την καλοσύνη να τον προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας στην καγκελαρία.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες στους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το θέμα που δημιουργήθηκε με τους θεσμούς, διαβεβαίωσε ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους για το 2016 πολύ περισσότερο δεν θέτουν σε κίνδυνο για το 2017 και 2018. Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016 και βεβαίως είναι κατανοητό πως είναι εφάπαξ μέτρα που λήφθηκαν τώρα που υπήρχαν αυτά τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. «Είμαι βέβαιος και σε αυτό το ζήτημα θα γίνουν διαβουλεύσεις, περιμένουμε μια έκθεση από τους θεσμούς που θα λέει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις για το χαρακτήρα των μέτρων ώστε να ξεπεραστεί η παρεξήγηση».
Αιχμές εναντίον Σόιμπλε
Πάντως, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να υπενθυμίσει ότι αυτή η παράξενη αντίδραση του δεν είναι πρωτοφανής, είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Και τον Οκτώβριο, συνέχισε, ο κ. Σόιμπλε, ενώ είχαμε υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε η συμφωνία πάγωσε την εκταμίευση της δόσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ένα τεχνικό απολύτως δευτερεύων ζήτημα, επειδή δεν είχαμε την πλήρη ανάλυση της απόδοσης των ληξιπρόθεσμων του Οκτωβρίου. Και τυπικά αυτό είναι έξω από τα πλαίσιο της λογικής γιατί η συμφωνία έλεγε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι θέμα της πρώτης και όχι της δεύτερης αξιολόγησης. Έχει υπάρξει ένα κύμα αντιδράσεων από πολλές χώρες που θεωρούν ότι δεν είναι σοβαρή αυτή η αντιμετώπιση, είπε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος παραμένει ήρεμος και πιστεύει ότι το θέμα θα λυθεί.
Σε άλλη σχετική ερώτηση με το κατοχικό δάνειο και αν το θέσει στην κ. Μέρκελ, είπε ότι το θέμα είναι πάντα ανοικτό και η διεκδίκηση διαρκής και δεδομένη. Μάλιστα, είπε ότι το έθεσε και στον κ. Στάϊνμάγερ στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα.
Τέλος, ερωτηθείς τι θα κάνει εάν δεν πάει καλά η αξιολόγηση, απέφυγε να απαντήσει ευθέως τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της πολύ μεγάλες προκλήσεις και εμείς είμαστε στο επίκεντρο. Δεχόμαστε πιέσεις στο προσφυγικό και πριν κρίσιμες συζητήσεις για το κυπριακό, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, η επόμενη χρονιά κρίσιμη με εκλογές σε αρκετές χώρες, και δεν χωράνε σε αυτή τη δύσκολη χρονιά παιγνίδια ούτε καπρίτσια, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: DW