Quantcast
To ΕΒΕΠ αναλύει τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη βουλή - enikonomia.gr
share

To ΕΒΕΠ αναλύει τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη βουλή

δημοσιεύτηκε:

Τη δέσμη των 13 προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αναλύει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Όπως προκύπτει, η συμφωνία που επιτεύχθηκε, προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά, εκτός αυτών που αφορούν στην πρώτη κατοικία για τα οποία προβλέπεται εξαίρεση, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016.  Αναλυτικότερα:

1. Μετά την παρουσίαση στο ΚΥ.ΣΥ.Π., οι Αρχές θα προτείνουν για συζήτηση σημείωση ή έγγραφο, που θα προτείνει διάφορες επιλογές για βασικές αποφάσεις, σχετικά με τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη σύνταξη και η έγκαιρη υιοθέτηση της νομοθεσίας για την πρώτη αξιολόγηση.

2. Οι Αρχές θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συλλογή εσόδων:

α. υιοθέτηση μέτρων, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας, εάν χρειαστεί, για την καταγραφή χωρητικότητας των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων (μόνιμων ή κινητών) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα,

β. διορισμός επιτροπής προμηθειών που θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αγορά λογισμικού για ανάλυση του δικτύου Φ.Π.Α. με σκοπό την αντιμετώπιση τριγωνικών συναλλαγών στον Φ.Π.Α. (απάτη τύπου καρουζέλ) και

γ. διαμόρφωση εντός δύο μηνών, νέου τοπίου στη φορολογία εισοδημάτων από το 2016 και μετά.

3. Υγεία: Η κυβέρνηση θα εκδώσει α. υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία, β. υπουργική απόφαση για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

4. Λειτουργία επιτροπής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

Θα περιλαμβάνει α. συμφωνία για τους δεσμευτικούς όρους αναφοράς, όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής,

β. δυνατότητα του Τ.Χ.Σ. να υποβάλει στο EWG πρόταση για τις αμοιβές των μελών της επιτροπής, που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και γ. συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, με σκοπό την ολοκλήρωση των διορισμών, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

5. Νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών: α. Υιοθέτηση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα διευκολύνει τις απαραίτητες πληρωμές στο πλαίσιο του πτωχευτικού δίκαιου των νοικοκυριών.

β. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει απόφαση για τη διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί το μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη, το ποσό που οι πιστωτές θα μπορούσαν να λάβουν σε περίπτωση επιβολής έκτακτης ανάγκης και πιθανών ζημιών για τους πιστωτές.

γ. Ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου υλοποίησης για τη σύσταση ενός Γραφείου Πιστώσεων και Πλούτου, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016, που θα αποτελεί ανεξάρτητη αρχή και θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών με σκοπό τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

6. Στρατηγική για τα “κόκκινα” δάνεια (NPL): α. υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας που θα προβλέπει την άδεια και το ρυθμιστικό πλαίσιο των παρόχων μη τραπεζικών υπηρεσιών και τις μεταβιβάσεις δανείων, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Για δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, το πλαίσιο εφαρμογής θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

β. Θα υπάρξει προπαρασκευαστική εργασία για εκσυγχρονισμό και τροποποίηση του νόμου, που προβλέπει την εξωδικαστική επίλυση χρέους και θα περιλαμβάνει σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή και των οφειλετών.

γ. Πρόταση για τη δημιουργία ενός συντονισμένου μηχανισμού που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή να εξετάζει μεγάλα χρέη ιδιωτών και δημόσιων πιστωτών και θα πραγματοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των “κόκκινων” δανείων.

δ. Υποβολή Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση ενός δικτύου πληροφόρησης χρέους και κέντρων πληροφόρησης χρέους.

ε. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα καθιερώσει σύστημα αμοιβής για τους εκκαθαριστές με βάση την απόδοση σε διαβούλευση με το Τ.Χ.Σ. στ. Το Τ.Χ.Σ. θα διορίσει ένα μέλος του Δ.Σ. και μία εσωτερική ομάδα αφοσιωμένη στην επίλυση των “κόκκινων” δανείων.

ζ. Σύσταση ενός νέου δομικού σχεδίου για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της στρατηγικής των NPL, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ειδικής γραμματείας συντονισμού και γραφείου διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να στηρίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

7. Οι Αρχές θα συνεχίσουν, όπως έχει συμφωνηθεί με τον ΟΟΣΑ, και θα υιοθετήσουν 10 ακόμη συστάσεις της εργαλειοθήκης του για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα, σε προσθήκη αυτών που έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της πρώτης σειράς από ορόσημα

8. Οι Αρχές θα εκδώσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς Υπουργική Απόφαση για την επανασύγκληση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Στα διαρθρωτικά ταμεία, οι Αρχές α. θα εφαρμόσουν πλήρως το Νόμο 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα υιοθετήσουν όλες τις εξουσιοδοτημένες ενέργειες, απαραίτητες για την ενεργοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και θα θέσουν σε εφαρμογή όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

β. Για τα πέντε προγράμματα αυτοκινητόδρομων και για το μετρό, καθώς και για τα προγράμματα διαχείρισης λυμάτων και στερεών αποβλήτων, οι αρχές:

1. θα καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης με συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα με τους αναδόχους ή τους εργολάβους, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων δράσεων, για να αρθούν τα αδιέξοδα,

2. θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς και θα συστήσουν μία διυπουργική συντονιστική επιτροπή για τον έλεγχο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης, αλλά και για να διασφαλιστεί, ότι θα ληφθούν εγκαίρως οι αναγκαίες αποφάσεις.
10. Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος: Οι Αρχές α. θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τις προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις του νόμου 4269 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και β. θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς για το περιεχόμενο και θα υποβάλουν το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των δασών.
11. Ιδιωτικοποίηση. Οι Αρχές α. θα εγκρίνουν το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται “σε εύλογο χρόνο”, περί το Πάσχα, μεταξύ α’ και β’ τριμήνου του 2016 και β. θα ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς κυβερνητικές δράσεις, που έχουν καθοριστεί από τους θεσμούς για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

12. Οι Αρχές

α. θα υιοθετήσουν νόμο για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ 1η Ιανουαρίου 2016, που θα θέτει τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και θα είναι συμβατές με τους στόχους δαπανών μισθολογίου, που έχουν συμφωνηθεί και με αποτελεσματική εφαρμογή σε όλο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της κατανομής μισθών σε όλο το φάσμα μισθών σε συνδυασμό με προσόντα, απόδοση, ευθύνη και θέση του προσωπικού,

β. θα δεσμευτούν στη συνέχιση του κανόνα προσλήψεων του 2016, ενώ η αναλογία για τα έτη 2017-2019 θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2016-19. γ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως με το ενιαίο μισθολόγιο δεν υπάρχει καμία μείωση μισθών.
13. Άλλες ρυθμίσεις: α. Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις,

β. Διατηρείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017, οπότε θα υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,

γ. Προβλέπεται αποζημίωση εργασίας λόγω υπέρβασης του υποχρεωτικού ωραρίου μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών,

δ. Για τους υπαλλήλους που διορίζονται σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων προβλέπεται η επιλογή μεταξύ των αποδοχών της οργανικής και αυτών της νέας θέσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.