Το συριακό καθεστώς ασκεί σήμερα πιέσεις στους τελευταίους αντάρτες και πολίτες που έχουν μείνει στο Χαλέπι να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την πιο σημαντική νίκη του αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, με την ανακατάληψη του συνόλου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.
Την ίδια στιγμή Ρωσία, η οποία προσέφερε μια κρίσιμης σημασίας υποστήριξη στη Δαμασκό στη μάχη της κατά των ανταρτών, υποδέχθηκε στη Μόσχα τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και της Τουρκίας, συμμάχους και αντιπάλους, αντίστοιχα, του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες.
Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη μητρόπολη της βόρειας Συρίας από την περασμένη Πέμπτη χάρη σε μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα, την Τεχεράνη και την Άγκυρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα (χθες), της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, να αναπτύξει γρήγορα παρατηρητές του ΟΗΕ στο Ανατολικό Χαλέπι, το τμήμα της πόλης που κατελήφθη το 2012 από τους αντάρτες, προκειμένου να επιτηρήσουν τις τελευταίες απομακρύνσεις πληθυσμού και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων.
“Ο στρατός κάλεσε από τα μεγάφωνα τους αντάρτες και τους αμάχους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες” της μητρόπολης, ανέφερε συριακή στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως ο στρατός θέλει “να εκκαθαρίσει την περιοχή μετά την έξοδο των ένοπλων ανδρών”.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την Ίνγκι Σέντκι, “χιλιάδες” άνθρωποι περιμένουν ακόμη να απομακρυνθούν από τον αντάρτικο θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου.
Μόνο τη Δευτέρα απομακρύναμε 15.000 ανθρώπους από το ανατολικό Χαλέπι. Από την Πέμπτη ο συνολικός αριθμός είναι 25.000, δήλωσε στο AFP.
Περίπου 43 άνθρωποι απομακρύνθηκαν για ιατρικούς λόγους από το ανατολικό Χαλέπι τη Δευτέρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 301 από την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Τζασάρεβιτς.
“Από αυτούς τους 301, 93 ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Τουρκία, άλλοι σε νοσοκομεία στην Ιντλίμπ και στο (υπό τον έλεγχο των ανταρτών) δυτικό αγροτικό Χαλέπι”, είπε.
Η συντριπτική πλειονότητα φέρουν τραύματα, ενώ στους αρρώστους και τους τραυματίες περιλαμβάνονται 67 παιδιά, πρόσθεσε.
Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη ροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν στο Χαλέπι και πέρασαν στη γειτονική Τουρκία.
Σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων από το Χαλέπι, 750 άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα από τη Φούα και την Κεφράγια, δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), γειτονική εκείνης του Χαλεπίου, η οποία τελεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με την UNHCR.
Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που προβλέπει την ταχεία ανάπτυξη στο Χαλέπι ανθρωπιστικού προσωπικού του ΟΗΕ που είναι ήδη παρών στη Συρία για να εποπτεύσει τις απομακρύνσεις.
Σύμφωνα με την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ, 118 υπάλληλοι του ΟΗΕ βρίσκονται τώρα στο δυτικό Χαλέπι και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στις ανατολικές συνοικίες. “Σκοπός μας, [να γίνει] αμέσως.”
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρόθεσή του να συγκαλέσει διασυριακές συνομιλίες στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, όμως προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις των κύριων πρωταγωνιστών.