Σε εκκρεμότητα παραμένουν τρεις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίχως τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν πλήρη δράση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ορατός είναι ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017.
Οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και εφοριακούς που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρικών χρεών και η λογιστική – φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από πωλήσεις ή διαγραφές «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι και τα τρία αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του… 2016!
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η επίτευξη των στόχων του 2017 για τη μείωση των «κόκκινων» είναι καθοριστική για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την εξυγίανση και την ισχυροποίηση των τραπεζικών ισολογισμών.
Επιπλέον, όπως έχει σημειώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τράπεζες και την οικονομία: βελτίωση ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων, ενίσχυση ρευστότητας, ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών και αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ (αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών χορηγήσεων) και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευτεί στον SSM να τα περιορίσουν στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.
Οι τράπεζες θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων, ενώ σε περίπτωση συστηματικών και σημαντικών αποκλίσεων, ο SSM θα επιβάλλει ποινές που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και αυξήσεις κεφαλαίου! Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες:
• Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Οι θεσμοί-τρόικα έχουν ζητήσει αλλαγές στο σχετικό σχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και το ζήτημα παραμένει υπό διαπραγμάτευση. Πρόκειται για κομβικής σημασίας παρέμβαση καθώς μόνον μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορέσουν να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι και να προχωρήσουν τα σχέδια εξυγίανσης – αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Με το ισχύον καθεστώς, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κινούνται ανεξάρτητα στη διεκδίκηση των οφειλών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.
• Με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να νομοθετήσει την παροχή, υπό προϋποθέσεις, ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και στελέχη της εφορίας που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις – διαγραφές χρεών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ζήτημα που θα έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, κάτι που δεν έχει γίνει.
• Λογιστικός – φορολογικός χειρισμός για τις ζημίες που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τις διαγραφές ή πωλήσεις σε τρίτους «κόκκινων» δανείων. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα απόσβεσης ζημιών από «κόκκινα» δάνεια με αναβαλλόμενο φόρο για διάστημα 20 ετών. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, απαιτείται θετικό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί την άμεση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θέματα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σκαλώνουν τα τελευταία 7 χρόνια!
Πηγή: Καθημερινή