Quantcast
Τα τέσσερα προαπαιτούμενα του Κάμερον για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Τα τέσσερα προαπαιτούμενα του Κάμερον για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερα προαπαιτούμενα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ κατέθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τις αντιδράσεις και αντιρρήσεις μονοπώλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το αίτημα για τετραετή αποκλεισμό των εσωτερικών μεταναστών από τα κοινωνικά επιδόματα.

Μετά από πεντάωρη συζήτηση για τα βρετανικά αιτήματα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι έχει ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου και πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι συμβατές με το δικό του αίτημα: τον τετραετή αποκλεισμό των νέων εσωτερικών (σ.σ. από χώρες της ΕΕ) μεταναστών από τα κοινωνικά επιδόματα.

 

Ευρωπαϊκή αισιοδοξία για επίτευξη συμβιβασμού

Τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) εκπροσωπώντας και άλλες χώρες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στον όρο του Κάμερον, ενώ συμβιβαστική διάθεση επέδειξαν η Γερμανία και –παραδόξως- η Γαλλία, λόγω της συνεργασίας Λονδίνου-Παρισιού στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία αποδεκτή από τη Μ. Βρετανία και αν αυτή απαιτήσει αλλαγή της σχετικής συνθήκης, αυτό να γίνει αργότερα. Η πρόταση της κ. Μέρκελ βασίζεται σε ευρωπαϊκό προηγούμενο σε δύο περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση έως τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις συζητείται και αυτή ενός «έκτακτου περιορισμού» του αριθμού των μεταναστών, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες μιας χώρας θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ένα από τα επιχειρήματα του κ. Κάμερον ήταν η δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας που δείχνει μια δυναμική του «ΟΧΙ» και τους Βρετανούς απολύτως διχασμένους στο θέμα Ευρώπη, εφόσον δεν βρεθεί λύση στο θέμα της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης ο κ. Κάμερον ήταν συγκαταβατικός και δεν έθεσε εκβιαστικά διλήμματα, όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι πρότινος.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.