Quantcast
DW: Ευρωπαϊκές προσδοκίες και γερμανικές αντιστάσεις - enikonomia.gr
share

DW: Ευρωπαϊκές προσδοκίες και γερμανικές αντιστάσεις

δημοσιεύτηκε:

Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών των 28 χωρών μελών τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι τα συμπεφωνημένα μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών θα πρέπει να υλοποιούνται πλέον με πιο ταχείς ρυθμούς. Η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προχωρά μέχρι στιγμής με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς λόγω των σθεναρών αντιστάσεων πολλών χωρών μελών.

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα οι ελλείψεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής, την μετεγκατάσταση αλλά και την επαναπροώθηση των προσφύγων (στις πατρίδες τους)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο, σημειωτέον, δεν προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων.

Το καλοκαίρι οι «28» είχα αποφασίσει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής όμως μετεγκαταστάθηκαν μόλις 184 άνθρωποι.

 

Αισιόδοξη η Μέρκελ

 

Παρά ταύτα η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν και πως θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και τέσσερις ή πέντε μήνες, σημείωσε η καγκελάριος. Είναι νωρίς να το εγκαταλείψει κανείς ή να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απέτυχε. «Σε ορισμένα ζητήματα χρειαστήκαμε δέκα χρόνια στην Ευρώπη», αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα πρέπει να εξελιχθούν πιο γρήγορα, πρόσθεσε η Α. Μέρκελ.

Απαισιόδοξος, αντίθετα για μια άμεση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε την Παρασκευή ο Λουξεμβούργιος. Τις μεγαλύτερες αντιστάσεις συνεχίζουν να προβάλλουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν τις απείλησε ανοιχτά με περικοπή κοινοτικών κονδυλίων, καταδεικνύει πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση και πόσο τεταμένο το κλίμα, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

 

Βολές Ρέντσι κατά Βερολίνου

 

Ελάχιστη είναι η πρόοδος και στο ζήτημα της δημιουργίας των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Η ΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία έντεκα συνολικά hotspots όπου θα γίνεται η καταγραφή και η κατανομή των προσφύγων, εντούτοις μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί μόλις δυο κέντρα.

Επίσης, μέχρι το καλοκαίρι οι 28 χώρες μέλη προτίθενται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Τα σχετικά σχέδια παρουσίασε προ ημερών η Κομισιόν. Αντιδράσεις προκαλεί κυρίως η πρόταση που θα δίνει ουσιαστικά στις Βρυξέλλες το δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κράτους μέλους. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το dpa σχολιάζει ότι ήταν άλλη μια Σύνοδος εντάσεων και διαφωνιών όπου την παράσταση έκλεψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με τις ευθείες βολές του εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Η Γερμανία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ιταλού πρωθυπουργού και άλλων ηγετών, όχι μόνον της άρνησής της να συναινέσει στην κοινή εγγύηση των καταθέσεων στην ευρωζώνη αλλά και λόγω του ζητήματος που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.

Μια συμφωνία την οποία υπέγραψε το Βερολίνο με τη Μόσχα, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι «28» στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ο Μ. Ρέτσι κατηγόρησε την Α. Μέρκελ για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος λόγω της κριτικής που ασκεί η Γερμανία για τη βραδύτητα με την οποία προχωρά η δημιουργία των hotspots στην Ιταλία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.