Την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Βερολίνο η ειδική επιτροπή για τις επιπτώσεις του Brexit. Η επιτροπή που συστάθηκε τον Νοέμβριο αποτελείται από την καγκελάριο Μέρκελ, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών Στάινμαϊερ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ στόχος της επιτροπής είναι να «ορίσει τα γερμανικά συμφέροντα», πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Στο μεταξύ στην Βρετανία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της DW Μαρία Καστρισιανάκη, μετά από μακρά περίοδο υπεκφυγών και αδράνειας, παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έντονη κινητικότητα όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.
Οι «27» επιθυμούν πρόσβαση στο City και μετά το Brexit
Η αρμόδια διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Brexit, με προεδρεύοντα τον βουλευτή των Εργατικών Χίλαρι Μπεν στο πρώτο πόρισμά της, ζητά από την κυβέρνηση, να καταθέσει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, σε μορφή αναλυτικής πρότασης νόμου (White Paper), το σχέδιό της για το Βrexit μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς επίσης να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους μεταβατική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των διετών διαπραγματεύσεων ώστε να μη διαταραχθούν οι οικονομικές ισορροπίες σε Βρετανία και ΕΕ. Το πόρισμα ζητά από την κυβέρνηση να πει ευθέως αν η χώρα θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς. Το πολιτικό σύστημα τελεί σε αναμονή ενόψει της απόφασης του Supreme Court για τον ρόλο της βουλής στην διαμόρφωση του σχεδίου αποχώρησης, απόφαση που σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους θα είναι απορριπτική για την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ η Τερίζα Μέι ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, ομιλία και συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία θα εκθέσει τις προθέσεις της για το Brexit. Κι ενώ τα μάτια και τα αυτιά των ευρωπαίων ηγετών είναι στραμμένα προς το Λονδίνο και την επικείμενη ομιλία της πρωθυπουργού, η εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτει σήμερα ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδος της ΕΕ, ο σκληροπυρηνικός Μισέλ Μπαρνιέ, είπε, την Πέμπτη, σε κλειστή, ιδιωτική συνάντηση με ευρωβουλευτές, ότι επιθυμεί μια συμφωνία που να διασφαλίζει στις 27 ευρωπαϊκές χώρες, άμεση και δίχως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πρόσβαση στο City του Λονδίνου, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. «Δεν θέλουμε να διαταράξουμε την ισορροπία και σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», φέρεται να είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής. Αναλυτές στη Βρετανία, υποστηρίζουν αν όντως οι πληροφορίες ισχύουν, δείχνουν μια σημαντική στροφή των Βρυξελλών έναντι του Λονδίνου.
Πηγή: DW