Μηνύματα… εξόδου στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών και η κυβέρνηση να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.
Το Ταμείο τον επόμενο μήνα θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο. Με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και -όπως όλα δείχνουν- θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
Δύο είναι οι βασικές επιλογές: είτε να παραμείνει με έναν ρόλο τεχνικού συμβούλου (μοντέλο που έχει εφαρμόσει και στην προηγούμενη αξιολόγηση) είτε να ανοίξει την… πόρτα εξόδου, με αποτέλεσμα να αλλάζει πλήρως το τοπίο. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ο οποίος έχει ήδη κεντρικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα- που θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ.
Η… απόσυρση του Ταμείου θα διευκόλυνε την ελληνική πλευρά, καθώς οι σκληρές απόψεις των τεχνοκρατών του σε μια σειρά θεμάτων (όπως τα εργασιακά, το αφορολόγητο και οι συντάξεις) αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό πως κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση (και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο) είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών. Μάλιστα εκτιμούσαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως για πρώτη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο. Από το γερμανικό υπουργείο δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις πως αυτό αφορά στο τρέχον πρόγραμμα (δηλαδή η αναφορά δεν πήγαινε σε τέταρτο μνημόνιο).
Πηγή: Έθνος