Η πολυετής ύφεση που «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα από το 2009 την έχει καταστήσει συγκριτικά στην πιο «φθηνή» χώρα στο… κλαμπ της Δυτικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα μειώνεται και η «απόσταση» που τη χωρίζει από τις χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ.
Βέβαια, μία πιο προσεκτική ματιά στην ανάλυση του κόστους ζωής δείχνει ότι σε αρκετά προϊόντα ή υπηρεσίες η χώρα μας εξακολουθεί να είναι αρκετά ακριβή, σε σύγκριση ακόμα και με άλλα πολύ πιο… πλούσια κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.
Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Numbeo, στη βάση της οποίας συμμετέχουν ήδη περίπου 360.000 καταναλωτές που έχουν δώσει ήδη σχεδόν 3.300.000 τιμές σε 6.500 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά επί 39 ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εμφανίζεται στη 17η θέση σε ό,τι αφορά στον Δείκτη Κόστους Ζωής (υψηλότερα από Ισπανία, Πορτογαλία), ενώ αναφορικά με έναν πιο αντιπροσωπευτικό Δείκτη, αυτόν της αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση πίσω από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και από ορισμένες ακόμη της Ανατολικής Ευρώπης.
Πιο αναλυτικά, ένα συγκεκριμένο «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών για το οποίο δίνει τιμές η Numbeo κοστίζει στην Αθήνα 2.500 ευρώ ενώ στη Ρώμη κοστίζει 3.861 ευρώ, στη Λισαβόνα 2.552 ευρώ, στη Μαδρίτη 3.097 ευρώ, στο Παρίσι 4.387 ευρώ, στο Βερολίνο 3.171 ευρώ, στο Δουβλίνο 4.485 ευρώ, στις Βρυξέλλες 3.767 ευρώ, στη Βιέννη 3.450 ευρώ κ.α.
Χαμηλότερο είναι το κόστος ζωής στα Βαλκάνια με το συγκεκριμένο «καλάθι» να κοστίζει 1.686 ευρώ στη Σόφια, 1.767 ευρώ στο Βουκουρέστι, 1.496 ευρώ στα Τίρανα και 1.622 ευρώ στο Βελιγράδι, αναφέρει το Έθνος. Σε επίπεδο προϊόντων/υπηρεσιών, η Ελλάδα έχει γενικότερα φθηνότερα φρούτα και λαχανικά, χαμηλότερο κόστος μεταφορών και φθηνότερα ενοίκια, ωστόσο σε ορισμένα αγαθά της καθημερινότητας όπως είναι π.χ. η βενζίνη, το γάλα, ο καφές, τα οινοπνευματώδη (κρασί, μπίρα) και το μηνιαίο κόστος για ένα διαμέρισμα (ηλεκτρισμό, ύδρευση, θέρμανση κ.ά.) οι τιμές είναι υψηλότερες από αρκετές άλλες χώρες.