«Να και κάτι που δεν ακούς πολύ συχνά: τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλή κατάσταση», σχολιάζει η στήλη Fast FT των Financial Times.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, ένα μέγεθος-κλειδί για τα δημοσιονομικά που δεν λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές για χρέος, σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι, καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε την είσπραξη φόρων πολύ πάνω από τους στόχους των δανειστών, στον απόηχο των δύο ετών της στην εξουσία.
Το πρωτογενές πλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ είναι μακράν υψηλότερο του στόχου για 1,98 δισ. ευρώ του προγράμματος και των 2,27 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2015, την πρώτη χρονιά που το κόμμα βρέθηκε στην εξουσία, υποσχόμενο να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να βάλει τέλος στη λιτότητα.
Η κυβέρνηση παρουσίασε έσοδα 54 δισ. ευρώ, 3% υψηλότερα του στόχου, με την Αθήνα να εισπράττει περισσότερα από φόρους σε εταιρείες, φυσικά πρόσωπα και περιουσία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Ως μέρος των όρων του προγράμματος διάσωσης, οι πιστωτές ζητούσαν επί μακρόν να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα, από το λάδι έως το ψωμί. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν (κυριολεκτικά), με τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, στον καπνό και άλλα αγαθά να είναι αυξημένα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα σημαντικό μέρος του τριετούς προγράμματος, με τους πιστωτές στις Βρυξέλες και το ΔΝΤ να βρίσκονται σε διαμάχη για το πόσο πρέπει να είναι μετά το 2018.
Η απρόσμενη αύξηση εσόδων οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εφάπαξ παροχή 617 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους φτωχότερους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα. Η κίνηση οδήγησε τους πιστωτές να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλα σχέδια δαπανών-έκπληξη.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για να συζητήσουν την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι απίθανο να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.
Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να εφαρμόσει άλλα μέτρα λιτότητας πέραν όσων ήδη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ένα στόχο που το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατο να διατηρηθεί, χωρίς να σφίξει περισσότερο το ζωνάρι.
«Όπως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφτεί εναλλακτικές στρατηγικές, το εάν θα στραφεί σε πρόωρες εκλογές για να οδηγήσει την επόμενη κυβέρνηση να σηκώσει το βάρος της νομοθέτησης επιπλέον λιτότητας», υποστηρίζει ο M. Rahman του Eurasia.
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr