Quantcast
Έρχεται το εθνικό μητρώο ιδιωτικών φορέων κοινωνικής φροντίδας - enikonomia.gr
share

Έρχεται το εθνικό μητρώο ιδιωτικών φορέων κοινωνικής φροντίδας

δημοσιεύτηκε:

Προωθείται η δημιουργία εθνικού μητρώου ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, με τίτλο «Εθνικό Μητρώο φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι «συνίσταται και λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ) Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Σημειώνεται ότι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως φιλανθρωπικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), αναγνωρισμένοι με ειδική νομοθετική ρύθμιση φορείς, παραρτήματα διεθνών ΜΚΟ, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπεύθυνος επεξεργασίας των τηρούμενων στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο ορίζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έως τη δημοσίευση των αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένου και προϊσταμένων τμημάτων στις οργανικές μονάδες της ανωτέρω Διεύθυνσης, υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης.

Ο χρόνος τήρησης των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου από τον υπεύθυνο επεξεργασίας διέπεται από τις κείμενες διατάξεις περί τήρησης αρχείου δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του Εθνικού Μητρώου, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής των ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ζητήματα απευθείας ενημέρωσης του Εθνικού Μητρώου, η διαδικασία όχλησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση παράλειψης ενημέρωσης ή πλημμελούς ενημέρωσης από τους υπόχρεους, οργανωτικά και τεχνικά θέματα απορρήτου και πολιτικής ασφάλειας της επεξεργασίας των δεδομένων του παρόντος άρθρου, όπως δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης, κρυπτογράφηση δεδομένων, ασφάλεια επικοινωνιών, εμπιστευτικότητα, χρήση τεχνικών ανωνυμοποίησης και κάθε άλλο θέμα συναφές με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Σε άλλη διάταξη επισημαίνεται ότι, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.). Όπως τονίζεται, η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία, λόγω της δυνατότητας κάλυψης άμεσων και επιτακτικών αναγκών του Κ.Ε.Α.Τ. και επιβάλλεται από δικαιολογημένους σοβαρούς κοινωνικούς λόγους και, χάριν της ιδιαίτερης σημασίας της αδιάλειπτης συνέχισης των κοινωνικών δράσεων που παρέχει και αφορά σε υπηρεσίες σε νευραλγικούς τομείς λειτουργίας της κεντρικής υπηρεσίας στην Αθήνα και του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη. Επιδιωκόμενος σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Κ.Ε.ΑΤ., μέσω της παράτασης της θητείας του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού έως τις 30.09.2017, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται σε άλλη διάταξη «λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και της εμπειρίας από το σχεδιασμό και την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων για φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας, αλλά και για οριζόντια προγράμματα σε πεδία αρμοδιότητας των εν λόγω υπουργείων, κρίνεται σκόπιμο και ιδιαίτερα επωφελές για το γενικό δημόσιο συμφέρον να προβλέπεται ρητώς η δυνατότητα ανάληψης από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ έργων πληροφοριακής υποστήριξης των ανωτέρω υπουργείων στο σύνολο των τομέων αρμοδιοτήτων τους.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, δικαιούχος του οποίου είναι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, ειδικότερα, ο τομέας της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίκειται ο σχεδιασμός του διευρυμένου και ιδιαιτέρως απαιτητικού Ενιαίου Γεωπληροφοριακού Συστήματος με μητρώα δυνητικών δικαιούχων, φορέων και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, που θα αλληλοσυνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, αναφέρεται το έργο της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας Υγείας, στο πλαίσιο του οποίου θα σχεδιαστεί, μέσω συγχρηματοδότησης, πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η διεύρυνση του καταστατικού σκοπού της Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται σε ζητήματα πληροφοριακών συστημάτων, όχι μόνον οι εποπτευόμενοι φορείς από τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, αλλά και τα ίδια τα υπουργεία, ως κεντρικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας».

Τέλος, σύμφωνα με άλλη διάταξη, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, μέχρι και 70 ημέρες κατ’ έτος, διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι και κάτοχοι κάρτας ανεργίας, υπό την προϋπόθεση της νόμιμης αναγγελίας της εργασίας αυτής στον ΟΑΕΔ. Ο χρόνος απασχόλησής τους δεν θεωρείται χρόνος ανεργίας και δεν καταβάλλεται επίδομα ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η απασχόληση αυτή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.