Η οργή δεκάδων χιλιάδων Ρουμάνων απέναντι στα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να χαλαρώσει το νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς ξεχείλισε αυτές τις μέρες.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν μέχρι χθες βράδυ με αμείωτη ένταση. Μόνο στο Βουκουρέστι περίπου 50.000 πολίτες αψήφησαν το τσουχτερό κρύο για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης του σοσιαδημοκράτη πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου να μένουν ατιμώρητες περιπτώσεις κατάχρησης αξιωμάτων όταν η οικονομική ζημιά δεν υπερβαίνει τα 200.000 ρουμανικά λέι (50.000 ευρώ).
Ωστόσο όπως ανακοίνωσε χθες αργά τη νύχτα ο Ρουμάνος υπ. Δικαιοσύνης ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε πρώτη φάση τα επίμαχα μέτρα εγκρίθηκαν με έκτακτο προεδρικό διάταγμα που τίθεται άμεσα σε ισχύ χωρίς να απαιτείται σύγκληση της Βουλής.
Αμνηστία σε καταδικασθέντες για διαφθορά
Επικριτές της επίμαχης κυβερνητικής πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι αυτή αποσκοπεί στην προστασία του προέδρου του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απορρέει από το αξίωμά του, η οποία προξένησε ζημιά 100.000 λέι. Επιπλέον, με τις νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και έχουν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης κάτω των πέντε ετών. Έτσι, τονίζουν επικριτές, θα επωφεληθούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο ρουμάνος δημοσιογράφος Κρίστιαν Στεφανέσκου εξηγεί στην DW ότι «σχεδόν τρεις δεκαετίες οι κυβερνώντες πολιτικοί έκλεβαν όσο περισσότερο μπορούσαν». Όπως λέει, μόνο κατόπιν διεθνών πιέσεων δρομολογήθηκαν οι έρευνες της δικαιοσύνης για πολλές υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα. Ωστόσο, «μετά τις εκλογές στο τέλος του 2016 πήραν την εξουσία οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) που ελέγχονται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά ή είναι ύποπτοι σε τέτοιες υποθέσεις. Με τον κυβερνητικό τους εταίρο, το μικρό φιλελεύθερο κόμμα ALDE, διαθέτουν στη βουλή επαρκή πλειοψηφία ώστε να μπορούν να αλλάξουν τους νόμους».
Ετερόκλητοι διαδηλωτές
Ο ρουμάνος δημοσιογράφος εκτιμά ότι, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προβάλει αντίσταση σε αυτές τις εξελίξεις, «οι άνθρωποι έχουν χάσει την υπομονή τους και βγήκαν στους δρόμους. Θέλουν να δείξουν στους πολιτικούς ότι οι νόμοι δεν υπάρχουν μόνο για χρησιμοποιούνται από όσους κλέβουν δημόσιο χρήμα, αλλά ότι η κυβέρνηση είναι ένα διοικητικό όργανο στην υπηρεσία όλων εκείνων των ανθρώπων που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της χώρας».
Ο Κρίστιαν Στεφανέσκου παρατηρεί ότι στις διαδηλώσεις των περασμένων τριών εβδομάδων στη Ρουμανία συμμετείχαν πολίτες από ετερόκλητους χώρους. Ο ίδιος θεωρεί ότι «όλους αυτούς τους διαδηλωτές ενώνει η οργή και η απελπισία για τη διαφθορά στη χώρα».
Αυτό που έχουν πετύχει έως τώρα οι διαδηλωτές είναι να αναβληθούν οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές. Όπως λέει ο Κρίστιαν Στεφανέσκου, «ανάγκασαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να οργανώσει ένα είδος δημόσιας συζήτησης, η οποία ωστόσο έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα» και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ρουμάνο δημοσιογράφο, σχεδόν το ένα τέταρτο των δημάρχων στη Ρουμανία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη. «Ορισμένοι μάλιστα εξελέγησαν ενώ βρίσκονταν ακόμη στη φυλακή», προσθέτει ο Κρίστιαν Στεφανέσκου. Όπως εκτιμά κλείνοντας, «σε ένα πολιτικό τοπίο που επισκιάζεται από ψέματα και χειραγώγηση θα είναι δύσκολο να σταλεί ένα πειστικό μήνυμα κατά της διαφθοράς».
Πηγή: DW