Quantcast
Σχέδιο για την πληρωμή φόρου εισοδήματος με τον μήνα - enikonomia.gr
share

Σχέδιο για την πληρωμή φόρου εισοδήματος με τον μήνα

δημοσιεύτηκε:

Το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε έως 6 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και να κινούνται πλέον απειλητικά προς τα 100 δισ. ευρώ, το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου εξετάζει λύσεις προκειμένου να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό, βγάζει ξανά από το συρτάρι την πρόταση που προβλέπει εξόφληση του φόρου εισοδήματος, που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το τέλος Ιουλίου και θα φθάνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με την καταβολή μικρότερων ποσών σε μηνιαία βάση αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα.

Επίσης στην Καραγιώργη Σερβίας θεωρούν ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, καθώς είναι ευκολότερο για τους φορολογούμενους να πληρώνουν για παράδειγμα μια συνολική οφειλή 900 ευρώ, 150 ευρώ τον μήνα σε έξι δόσεις αντί 300 ευρώ το δίμηνο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές, στους οποίους είχε παρουσιαστεί και πέρυσι το ίδιο σχέδιο και ενώ ήταν έτοιμη η σχετική τροπολογία τελικά απορρίφθηκε από τους θεσμούς.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η πληρωμή φόρου εισοδήματος κάθε μήνα όπως γίνεται και με τον ΕΝΦΙΑ θα διευκολύνει τα νοικοκυριά , ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες κάθε έτους όπου οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους που συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα τους μήνες αυτούς τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και αυτό, γιατί από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο καταβάλλονται μαζεμένες οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τον Απρίλιο οι δηλώσεις

Η αυλαία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο και ήδη σχεδιάζονται οι αλλαγές στο νέο φορολογικό έντυπο με τις περισσότερες παρεμβάσεις να αφορούν τα αγροτικά εισοδήματα.

Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες ενώ και φέτος θα είναι απενεργοποιημένος ο κωδικός 049 στον οποίο δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών χωρίς αποδείξεις.

Μια σειρά φορολογικών ανατροπών οι οποίες ψηφίστηκαν στη διάρκεια του 2016, θα αποτυπωθούν στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν το φορολογικό τους λογαριασμό να έχει «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που επήλθαν στα εισοδήματα του 2016 και θα φανεί στα νέα εκκαθαριστικά θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Το έμμεσο αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έχει διαμορφωθεί σε 8.636 έως και 9.550 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις αποδοχές του 2016. Και αυτό γιατί, η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν στους κερδισμένους των φορολογικών αλλαγών που έγιναν το 2016 και η πλειονότητα των συγκεκριμένων φορολογούμενων θα το διαπιστώσει στα εκκαθαριστικά των νέων φορολογικών δηλώσεων. Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο. Τα εισοδήματα του 2015 φορολογήθηκαν με συντελεστές 26%-33% ενώ τα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως και 45%.

Έτσι για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 32.700 ευρώ, δηλαδή για τους περισσότερους επαγγελματίες η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών φέρνει ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά για ελεύθερους επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα 5.000 ευρώ προκύπτει ελάφρυνση 200 ευρώ, στα 10.000 ευρώ εισοδήματος η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 400 ευρώ ενώ στα 35.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει επιβάρυνση 351 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2,2% έως και 10%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ενώ η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 75%.

Αγρότες

Οι αγρότες, θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών • συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 • 9.550 ευρώ ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, καταργήθηκε. Πρακτικά, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός ( έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015) , στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ. Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια καθώς θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους αν αυξάνονται έως και 36,36%. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων καθώς τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.

Έτσι για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ, ενώ φέτος πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.

Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»: Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι» τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Τεκμήρια – φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα

Όσοι φορολογούμενοι, κατά το φορολογικό έτος 2016, είχαν πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και τεκμαρτό χαμηλότερο από τα 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και το έμμεσο αφορολόγητο. Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να μην ασκεί επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Θετική η πορεία των εσόδων και τον Ιανουάριο

Η θετική πορεία που κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2016, συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, ενώ από τις εισπράξεις των επόμενων μηνών θα φανεί εάν διατηρηθεί και σε ποιο βαθμό η καλή εικόνα των φορολογικών εσόδων, τα οποία πέρυσι κατέγραψαν υπεραπόδοση 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, μπήκε με το δεξί όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων. Τον περασμένο μήνα, με την καταβολή και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν υψηλότερα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, με βάσει τα προσωρινά στοιχεία τον Ιανουάριο του 2017:

-Τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 6,43% το στόχο του προϋπολογισμού των 4,012 δισ. ευρώ.

– Δόθηκαν επιστροφές 314 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,08% του στόχου των 296 εκατ. ευρώ.

– Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,956 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει φέτος περισσότερα έσοδα από τους έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, πετρέλαιο κίνησης, στα τσιγάρα και τον καπνό αλλά και την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ και στην σταθερή τηλεφωνία. Αυξημένες αναμένεται να είναι και οι εισπράξεις από τα εισοδήματα.

Οι πρόσθετοι φόροι που θα πληρώσουν φέτος 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες για τα εισοδήματα τους φθάνει το 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Συνολικά ο φόρος στο εισόδημα των φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στα 8,2 δισ. ευρώ από 7,042 δισ. ευρώ πέρυσι. Από τα 8,2 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Το 2016 νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 3,855 δις . ευρώ σε σχέση με το 2015. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2016 όπως η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους σε συνδυασμό με την νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά αλλά και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι καθώς και οι πληρωμές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ανέβασαν τα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου έτους.

Μεγάλη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου

Στα 4,536 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016 είναι μειωμένες κατά 1,064 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

• Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν χρέη προς τους ιδιώτες συνολικού ύψους 2,024 δισ. ευρώ.

• Οι οφειλές των νοσοκομείων ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ.

• Τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι αυτών φορείς χρωστούσαν στους ιδιώτες 156 εκατ. ευρώ.

• Οι οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 298 εκατ. ευρώ.

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν σε 1,226 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.