Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και νέα δόση μέχρι και τον Φεβρουάριο ή αλλιώς, συνέχιση της εσωτερικής λιτότητας επ αόριστο δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ταμείο του δημοσίου το πρώτο μισό του χρόνου
Του Τάσου Δασόπουλου
Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις αν όλα πηγαίνουν κατ ευχή στα έσοδα το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού πλησιάζει σε τελικές τιμές τα 2 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου τα 2,7 δις ευρώ το Απρίλιο και τα 4 δις ευρώ τον Μάιο και περίπου 4,7 δις ευρώ τον Ιούνιο .
Η εξέλιξη εσόδων και δαπανών σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 δείχνει ότι η χρονιά θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με ένα οριακό ταμειακό πλεόνασμα 197 εκ ευρώ που θα μετατραπεί σε έλλειμμα 615 εκ ευρώ τον Φεβρουάριο το οποίο θα διπλασιαστεί σε 1,35 δις ευρώ για τον Μάρτιο τα 2,3 δις ευρώ τον Απρίλιο τα 3,5 δις τον Μάιο και τα 4,5 δις ευρώ για τον Ιούνιο . Η εκτίμηση που κάνει ο προϋπολογισμός με βάση περιλαμβάνει έσοδα από κέρδη 1,61 δις ευρώ για όλο το χρόνο που θα έχει η ΕΚΤ από την διακράτηση ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI τα οποία θα έπρεπε να α αποδώσει στην Ελλάδα . Όμως τα χρήματα αυτά δεν είναι καθόλου «δεδομένα»..
Η εκταμίευση τους είχε συνδεθεί με τον δεύτερο μνημονίου και δεν πρόκειται να δοθούν αν πρώτα δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν συμφωνηθεί αν και με ποιο τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο . Αν λοιπόν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί και περά από τον Μάρτιο η κατάσταση θα αρχίσει να θυμίζει τις αρχές του 2015
Ο κίνδυνος της συνέχισης της εσωτερικής στάσης πληρωμών δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η δίμηνη καθυστέρηση του προγράμματος . Με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί και αν δεν είχαμε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η δόση που δόθηκε χθες το απόγευμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας θα έχει δοθεί τον Οκτώβριο . Το Νοέμβριο θα ξεκινούσε η αξιολόγηση που θα ολοκληρώνονταν τον Δεκέμβριο και το πρόβλημα θα είχε λυθεί
Εκτός από την καθυστέρηση οι δανειστές βλέπουν ήδη αποκλίσεις κατά 0,5% του ΑΕΠ ( περίπου 900 εκ ευρώ ) στα έσοδα που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αποκλίσεων και άρα μεγαλύτερου ταμειακού ελλείμματος .
Η λύση : λιτότητα εκ των έσω
Πάντως η λύση για την έλλειψη ρευστότητας είναι γνωστή και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το πρώτο μισό του 2015 και μπορεί να περιγραφεί ως μια εσωτερική στάση πληρωμών . Εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου οι πληρωμές γίνονται μόνο για τις απολύτως αναγκαίες δαπάνες . Το αποτέλεσμα για το 2015 είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες να φτάνουν στα τέλος του 2015 τα 6 δις ευρώ από 3,7 δις ευρώ στο τέλος του 2014.
Μια δεύτερη λύση είναι η χρήση του «μαξιλαριού» των καταθέσεων των δημοσίων οργανισμών η οποία επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μέσα στο χρόνο αυξάνοντας τις συμφωνίες επαναγοράς του κεντρικού δημοσίου με τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης στα 10,5 δις ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 2 δις ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου δημόσιους οργανισμούς στα 10,5 δις ευρώ .