Όλες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2030, εάν η ΕΕ θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Climate Analytics.
Οι στόχοι οι οποίοι ετέθησαν τον Δεκέμβριο 2015, η διατήρηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση επίπεδα, «απαιτούν ταχεία εγκατάλειψη του άνθρακα στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και την προοδευτική διακοπή λειτουργίας των μονάδων άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση γύρω στο 2030», σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη.
Η Climate Analytics υπολόγισε ότι η ποσότητα του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) που η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να εκπέμψει εάν θέλει να παραμείνει κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου είναι 6,5 γιγατόννοι μέχρι το 2050 και στην έκθεση τονίζεται ότι με τον σημερινό ρυθμό προγραμματισμένης λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων, το όριο αυτό θα ξεπερασθεί κατά 85% μέχρι τότε.
Το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε κατά 21% ανάμεσα στο 1990 και το 2014, δηλαδή 1% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Το 2014 αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 40% το 1990, ενώ κατά το ίδιο διάστημα το μερίδιο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας πέρασε από το 13% στο 29%.
Οι ειδικοί της Climate Analytics επισημαίνουν ότι δύο χώρες, η Γερμανία και η Πολωνία, είναι υπεύθυνες για το 51% της παραγωγικής ικανότητας και το 54% των εκπομπών που προέρχονται από μονάδες άθρακα.
«Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στα κράτη μέλη ως προς την προσέγγιση του μέλλοντος του άνθρακα», σημειώνουν αναφέροντας την κατασκευή ή σχέδια κατασκευής μονάδων άνθρακα σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ελλάδα.