Η Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες από το 2015, θέλει να επιταχύνει τις απελάσεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο μέσω μιας δέσμης μέτρων που συζητείται σήμερα το βράδυ εν μέσω της πολεμικής που έχει ξεσπάσει όσον αφορά τις πρόσφατες απελάσεις αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικρίνεται ακόμη και από ανθρώπους του πολιτικού της χώρου ότι άνοιξε τα σύνορα της χώρας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο το 2015 και το 2016, θα συζητήσει απόψε με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων μια δέσμη 16 μέτρων τα οποία αποσκοπούν να αυξήσουν τον αριθμό των απελάσεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ των “κοινών προσπαθειών” ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια, με τα τελευταία να είναι αρμόδια στο θέμα των απελάσεων.
“Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τις απελάσεις γιατί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που απορρίπτεται αυξάνεται”, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που εγκρίνεται το αίτημά τους να παραμείνουν στη Γερμανία.
Μεταξύ των μέτρων αυτών βρίσκεται η δημιουργία ενός “κέντρου απελάσεων” το οποίο θα επιτρέψει τον συντονισμό της δράσης του ομοσπονδιακού κράτους και των περιφερειακών κρατιδίων, όπως και η δημιουργία οικονομικών κινήτρων για να ενθαρρυνθούν οι μετανάστες να επιστρέψουν εκούσια στις χώρες τους.
Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να εντείνει τις πιέσεις της στις χώρες που καθυστερούν να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.
Στο επίκεντρο της πολιτικής της αυτής βρίσκονται κυρίως οι χώρες του Μάγρεμπ, ιδιαίτερα η Τυνησία. Ο δράστης της φονικής επίθεσης της 19ης Δεκεμβρίου σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο Τυνήσιος Άνις Άμρι, δεν είχε απελαθεί λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά των τυνησιακών αρχών.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ βρίσκεται εξάλλου αυτές τις μέρες αντιμέτωπη με μια όλο και μεγαλύτερη αντίθεση των ομόσπονδων κρατιδίων να οργανώσουν την απέλαση Αφγανών λόγω μιας αναζωπύρωσης των μαχών στη χώρα τους.
Πέντε κρατίδια από τα 16 αποφάσισαν να αναστείλουν τις απελάσεις προς το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, την ώρα που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2016 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους Αφγανούς από το 2009 που άρχισαν τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν τον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη χώρα αυτή.
Η Γερμανία έχει στείλει από τον Δεκέμβριο δύο πτήσεις τσάρτερ στην Καμπούλ με συνολικά περίπου 60 ανθρώπους βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αφγανών τον Οκτώβριο.
Το 2016, 80.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από τη Γερμανία ή εγκατέλειψαν τη χώρα οικειοθελώς, έναντι 50.000 την προηγούμενη χρονιά.