Quantcast
Μπαίνει «λουκέτο» στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών - enikonomia.gr
share

Μπαίνει «λουκέτο» στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών

δημοσιεύτηκε:

Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας είναι σε συνεννόηση, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι απασχόλησης μεταξύ πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ. Σε όσους πανεπιστημιακούς επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους θα δοθεί η δυνατότητα να στελεχώσουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία λειτουργούν με αμοιβή.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ η εξίσωση στο καθεστώς απασχόλησης αποτελεί κυρίαρχη θέση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών στα δημόσια νοσοκομεία:

«Η εργασιακή σχέση των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από 1.000 πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας και τους γιατρούς ΕΣΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, στις δημόσιες δομές Υγείας και Ψυχικής Υγείας υπηρετούν σήμερα 70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16.800 είναι γιατροί και οι 32.000 νοσηλευτικό προσωπικό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση», εξηγεί στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος. Υπάρχει κεντρική πρόθεση -σημειώνει- να καθιερωθεί η αποκλειστική απασχόληση σε όλους τους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά και ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι κατ΄ αρχάς σύμφωνη, αλλά θα ακολουθήσει διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των γιατρών. Η διαβούλευση ξεκινά άμεσα και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

Παρεμβάσεις

Η κατάργηση του ιδιωτικού ιατρείου των πανεπιστημιακών θα συνοδευτεί με άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η διαδικασία κρίσης των γιατρών του ΕΣΥ και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το νομοσχέδιο για τους οργανισμούς έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση: «Με την αλλαγή των οργανισμών στα νοσοκομεία, αυξάνεται ο συντελεστής γιατρών, με σκοπό την αύξηση των θέσεων στο ΕΣΥ», αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, για να διευκρινίσει:

«Θα προκύψει αύξηση των διαθέσιμων θέσεων, στις οποίες υπολογίζονται σήμερα φύλακες, προσωπικό καθαριότητας και σίτισης, που υπηρετούν πλέον με ατομική σύμβαση. Οι θέσεις που θα προκύψουν θα διατεθούν σε γιατρούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν από φέτος αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η αύξηση των γιατρών θα επιτρέψει την προσαρμογή της χώρας μας σε όσα επιβάλλει το κοινοτικό Δίκαιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών: «Μία παθολογική έχει σήμερα τρεις θέσεις γιατρών. Καλύπτοντας και τις τρεις, υπάρχει πάλι αδυναμία κάλυψης των αναγκών εφημέρευσης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αυξηθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στον οργανισμό».

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί πλήρους απασχόλησης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Για να έχουν το δικαίωμα αυτό, πρέπει να συμμετέχουν στην ολοήμερη -πέραν του τακτικού ωραρίου- λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας.

Το 2001, ο Αλέκος Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να εντάξει τους πανεπιστημιακούς στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.