Την ώρα που η δύσκολη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της και οι δανειστές με μπροστάρη το ΔΝΤ πιέζουν για νέο μαχαίρι στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», έρχεται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να προσθέσει ακόμη έναν πονοκέφαλο στους αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας. Το ΕΣ έκρινε αντίθετη στο Σύνταγμα την ΕΑΣ που επιβλήθηκε το 2010 και αυξήθηκε το 2011. Η απόφαση αφορά μόνο συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς, ενστόλους κ.ά.
«Με την απόφαση του ΕΣ προκύπτει ένα καινούργιο πρόβλημα για τα οικονομικά των Ταμείων, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από την τακτική του Δημοσίου να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων» δηλώνει ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Η αντισυνταγματικότητα, άρα και η κατάργηση της παρακράτησης, ισχύει για 250.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης και όχι αναδρομικά για εξαιρετικά σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους.
Αντίθετα δικαιούνται να πάρουν πίσω αναδρομικά τις παρακρατήσεις για ΕΑΣ από το 2010 μόνον όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια (εκκρεμούν τουλάχιστον 1.000 δίκες). Η ΕΑΣ επιβάλλεται κλιμακωτά με κρατήσεις 3%-14% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τα έσοδα που προκύπτουν κατευθύνονται στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι μάλιστα η μοναδική μνημονιακή κράτηση που πέρασε και στις νέες συντάξεις του καινούργιου Ασφαλιστικού. Μια ενδεχόμενη κατάργησή της τώρα, όπως διατάσσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα σήμαινε μείωση των εσόδων του ΑΚΑΓΕ κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ισόποση αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Τόσο αποτιμάται από ειδικούς η συνδρομή των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων στον «κουμπάρα» του ΑΚΑΓΕ. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα εισφέρουν μέσω της ΕΑΣ περί τα 400 εκατ. ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων – που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30/9 – και δεδομένου πως η ΕΑΣ θα επιβάλλεται στο νέο μεικτό ποσό πριν από τον υπολογισμό της «προσωπικής διαφοράς», οι ειδικοί λένε πως το σύνολο των συνταξιούχων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εισφέρει πια στο ΑΚΑΓΕ μόνο 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις κύριες συντάξεις.
O λογαριασμός
Στον λογαριασμό, ωστόσο, πρέπει να μπουν και τα ποσά της ΕΑΣ που παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις και τα οποία αποτιμώνται τώρα σε περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση βέβαια του ΕΣ αφορά μόνο το Δημόσιο. Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται πως ο μικρός «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάλυψη ελλειμμάτων.
Πρέπει να σημειωθεί πως ενώ το ΕΣ έκρινε την ΕΑΣ αντισυνταγματική για τον δημόσιο τομέα, το ΣτΕ έκρινε πριν από μερικά χρόνια την ίδια εισφορά – μαζί με άλλες μνημονιακές κρατήσεις – συνταγματική για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει πως το κράτος μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για να λυθεί εκεί η δικαστική… διχογνωμία.
Τι ισχύει για τις παρακρατήσεις των κύριων και των επικουρικών
Η ΕΑΣ ψηφίστηκε αρχικά με νόμο το 2010 και ακολούθως αναδιαμορφώθηκε το 2011 ώστε να ισχύει ως εξής στις κύριες συντάξεις: παρακράτηση 3% για συντάξεις 1.400 – 1.700 ευρώ, 6% για 1.700 – 2.000 ευρώ, 7% για 2.000 – 2.300 ευρώ, 9% για 2.300 – 2.600 ευρώ, 10% για 2.600 – 2.900 ευρώ, 12% για 2.900 – 3.200 ευρώ, 13% για 3.200 – 3.500 ευρώ και 14% για 3.500 ευρώ και άνω. Στις επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ ξεκινά από 3% στις συντάξεις 300 – 350 ευρώ και αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε 50 ευρώ, ώστε να τερματίσει στο 10% για συντάξεις 651 ευρώ και πάνω.
Πηγή: Έθνος