Ανατρεπτικά μοντέλα διοίκησης υιοθετούνται σε διεθνές επίπεδο για να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της βιωσιμότητας στο επιχειρείν.
Στην χώρα μας, σε μια εποχή όπου το επιχειρείν βιώνει τις επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι σε εξέλιξη, ο δημόσιος διάλογος για την βιωσιμότητα στο πλαίσιο χάραξης της στρατηγικής μιας επιχείρησης βρίσκεται στο επίκεντρο. Το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα μιας εταιρίας, θέματα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και εταιρικής διακυβέρνησης είναι πτυχές αυτού του διαλόγου.
Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Interamerican Γιάννης Ρούντος, η στροφή της προσοχής των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα είναι εύλογη, καθώς η παρατεταμένη κρίση, έχει καταστήσει πολύπλοκο και ευμετάβλητο το περιβάλλον για το επιχειρείν, αυξάνοντας τους κινδύνους που το απειλούν. Κινδύνους, που ένας επιχειρηματικός οργανισμός οφείλει να τους αναγνωρίζει, να τους αξιολογεί και να τους ελαχιστοποιεί.
Μιλώντας γενικότερα για το επιχειρείν και την Βιωσιμότητα ο κ. Ρούντος επισημαίνει στο ΑΠΕ: «Μια σύγχρονη επιχείρηση για να εξασφαλίσει όλα τα κρίσιμα γνωρίσματα που συγκλίνουν στη δημιουργία αξίας και προοπτικής σε βάθος χρόνου, είναι υποχρεωμένη να ενισχύει διαρκώς τα επιμέρους κεφάλαιά της στα επίπεδα των αρχών, της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων της. Και συγκεκριμένα να ενισχύει περαιτέρω τους επιμέρους έξι τομείς που συνθέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη: το ανθρώπινο δυναμικό, τη γνώση, τη παραγωγική υποδομή, τα χρηματο-οικονομικά, τις σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα πρέπει να αντανακλούν θετικά στην εταιρική φήμη και ακόμη, να εστιάζει στην καινοτομία».
Οι έξι αυτοί τομείς θα πρέπει να καταλήγουν σε ένα ισχυρό ισολογισμό, και οι στρατηγικές επιλογές που συνδέονται με αυτούς είναι καθοριστικές για τη συνέχεια και διάρκεια, τη Βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, παρατηρεί ο κ. Ρούντος.
Κατά πόσο όμως είναι ζήτημα ηγεσίας οι επιλογές που συνδέονται με την έννοια «Βιωσιμότητα» σε μια επιχείρηση; Ο κ. Ρούντος επισημαίνει ότι είναι ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης. «Σήμερα, ζητούνται ευέλικτα μοντέλα που θα διευρύνουν τη βάση της εταιρικής κουλτούρας για τη βιωσιμότητα. Αναδεικνύονται νέες συνιστώσες διακυβέρνησης, που μεταθέτουν το κέντρο βάρους των επιλογών από το άτομο στην ομάδα. Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας στα Διοικητικά Συμβούλια και προωθούνται οι έννοιες της συνεργασίας, της συμμετοχής, της σύνθεσης μιας συλλογικής υπευθυνότητας. Στις πιο προοδευτικές επιχειρήσεις η υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης διεκδικείται μεσο-μακροπρόθεσμα με δυναμική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης. Η πυραμιδική ηγεσία, τα διοικητικά σιλό, δεν μπορούν, πλέον, να παρακολουθήσουν αυτές τις εξελίξεις και πολλοί μεγάλοι επιχειρηματικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν ανατρεπτικά μοντέλα, που μπορούν να υπηρετήσουν τη Βιωσιμότητα αποτελεσματικά», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα όπως οι απολογισμοί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο κ. Ρούντος παρατηρεί ότι οι εταιρείες που λογοδοτούν σήμερα με εκθέσεις κυμαίνονται περί τις 50 και διαβαθμίζονται σε επίπεδα επιδόσεων και εφαρμογής προτύπων. «Έχουμε παραδείγματα εξαιρετικών εκθέσεων αλλά και αρκετών που δεν αντέχουν σε σοβαρή αξιολόγηση. Η κλιμάκωση ενσωμάτωσης της κοινωνικής υπευθυνότητας και αναγωγής της στην εταιρική αειφορία είναι μεγάλη στη χώρα μας, με αποστάσεις μεταξύ των εταιρειών. Για όλες τις εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν την ΕΚΕ και γι’ αυτές που παρουσιάζουν για πρώτη φορά έκθεση, είναι σωστό να έχουμε μια ενθαρρυντική ματιά και κρίση, και κυρίως γι’ αυτές που βρίσκονται σε σχολικό επίπεδο πρωτοβάθμιας μύησης», τονίζει.
Σχετικά με τις νέες κανονιστικές υποχρεώσεις, με τον νόμο 4403/2016 για τη δημοσιοποίηση και μη χρηματο-οικονομικών πληροφοριών από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Ρούντος επισημαίνει ότι ο νέος νόμος αναφέρεται σε ανώνυμες εταιρείες που αποτελούν οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος, είναι εισηγμένες ή θεωρούνται “μεγάλες”, παρουσιάζοντας σύνολο ενεργητικού υψηλότερο των 20 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών πάνω από 40 εκατ. και απασχολούν τουλάχιστον 500 άτομα. Οι εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στην Έκθεση Διαχείρισης, από το νέο έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο, μια κατάσταση μη χρηματο-οικονομικών πληροφοριών που θα αφορούν σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εργασιακά θέματα, σε ανθρώπινα δικαιώματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας. Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, ως οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος, έχουν αυτή την υποχρέωση.