Κατηγορηματικά αρνητική στο αίτημα της ΚΕΔΕ για υπαγωγή των ΚΕΠ και των υπαλλήλων τους στους δήμους, δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Σε σημερινή επιστολή της με την οποία απαντά σε σχετική απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι σειρά διατάξεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσαν «τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του θεσμού επί 14 έτη», ενώ με την παύση τους, που ζητούν οι εκπρόσωποι των αιρετών, ο θεσμός ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε κατάργηση.
«Αυτό δεν είναι αποδεκτό», τονίζει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στρατηγική του υπουργείου «είναι η μετάπτωση των ΚΕΠ από υπηρεσία διαμεσολάβησης στην υποβολή αιτήσεων σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική».
Για το σκοπό αυτό, αναφέρει η ίδια, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν στελέχη της διοικητικής και πολιτικής ιεραρχίας του υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ με αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για τη μετάβαση των ΚΕΠ από τον κλασσικό τρόπο λειτουργίας σε αυτό της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του (48/1-2-2017), ζητεί συγκεκριμένα να καταργηθούν οι αρμοδιότητες που ασκεί στα ΚΕΠ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να υπαχθούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων. Επίσης, ο υπάλληλος των ΚΕΠ να ασκεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα τού δοθεί ή παραχωρηθεί από το δήμο και να μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες των ΟΤΑ, κατόπιν απόφασης του δημάρχου, στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες.
Στην απαντητική επιστολή της, η κα Γεροβασίλη σημειώνει ότι η συγκρότηση των ΚΕΠ σε αυτόνομες Διευθύνσεις «διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της παροχής ομοιογενούς εξυπηρέτησης, χωρίς να εμπλέκονται στη λειτουργία τους διοικητικές αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών των δήμων».
Για τους εργαζόμενους των Κέντρων υπενθυμίζει, ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών) έχουν συσταθεί σε επίπεδο εκάστοτε ΚΕΠ εν αντιθέσει με τις λοιπές οργανικές μονάδες των δήμων στους οποίους οι οργανικές θέσεις είναι συστημένες σε επίπεδο δήμου, ενώ η μετακίνηση του μόνιμου προσωπικού, είτε μεταξύ υπηρεσιών του δήμου είτε σε διαφορετικό αντικείμενο, δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο κλάδο.
«Με τον τρόπο» τονίζει «προσαρμόζεται η λειτουργία εκάστου ΚΕΠ στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στην οποία έχει την έδρα του και διευκολύνεται ο προγραμματισμός του υπουργείου στην ένταξη διαδικασιών βάσει του φόρτου, που αυτές αναμένεται να επιφέρουν με βάσει το είδος της διαδικασίας και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού που αναμένεται να εξυπηρετηθεί».
Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ προκάλεσε, επίσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Σε πρόσφατη επιστολή της προς την Ένωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΠΟΣΕ ΚΕΠ) κάνει λόγο για «παράνομες πράξεις αιρετών, που αφορούν στα ΚΕΠ και στους υπαλλήλους του κλάδου μας» και ζητεί επενεξέταση του μοντέλου διοίκησης των Κέντρων με επίκεντρο την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτά και τους υπαλλήλους.
«Οι αυθαιρεσίες αιρετών, οι αναθέσεις αλλότριων καθηκόντων σε υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ που υπηρετούν στα ΚΕΠ, κατά παράβαση διατάξεων νόμων και εγκυκλίων, ταλανίζουν διαρκώς τους εργαζόμενους, υποβαθμίζουν και μειώνουν το ρόλο του θεσμού των ΚΕΠ, απορυθμίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και τέτοιου είδους αποφάσεις δημάρχων ανατρέπονται ως παράνομες», τονίζεται στην επιστολή.