Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ήταν σαφής στην συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ήταν σαφείς: «Θα ήταν ιδανικό να μην υπάρχουν πυρηνικά. Όσο όμως υπάρχουν οι ΗΠΑ θα πρέπει είναι η κορυφαία δύναμη». Όλα δείχνουν ότι ο νέος αμερικανικός πρόεδρος επιδιώκει όχι μόνο την ανανέωση και ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και την πρωτιά σε μια νέα, ενδεχομένως, κούρσα εξοπλισμών.
Ο ειδικός σε ζητήματα αφοπλισμού και επικεφαλής του κέντρου ερευνών για ζητήματα Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης Όλιβερ Τρένερτ, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις.
«Αυτό που λέει ο Ντ. Τραμπ για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου αφορά μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη επί προεδρίας Ομπάμα και ήταν ζητούμενο για το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ήδη τότε οι ρεπουμπλικανοί είχαν την πλειοψηφία. Είναι γεγονός ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει ελάχιστα στα πυρηνικά τους. Και εδώ ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να συνεχίσει εκεί όπου σταμάτησαν οι ΗΠΑ πριν από μια 20ετία. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ διεκδικεί την παγκόσμια πρωτιά στα πυρηνικά όπλα. Και ότι θεωρεί κακές τις συμφωνίες αφοπλισμού με την Ρωσία. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον αφοπλισμό και έλεγχο των πυρηνικών όπλων και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα αρνητικό σημάδι».
Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Ουάσιγκτον για παραβίαση συμφωνιών αφοπλισμού
Για τον Γερμανό ειδικό ενδεικτικό για μια νέα κούρσα εξοπλισμών είναι ότι ο Ντ. Τραμπ επιρρίπτει στη Ρωσία παραβίαση της συμφωνίας αφοπλισμού του 1987 από τη στιγμή που η Μόσχα προωθεί, κατά την εκτίμησή του, την εγκατάσταση νέων πυρηνικών όπλων.
«Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη. Η απαγόρευση των πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς είναι η μόνη ουσιαστική συμφωνία αφοπλισμού που υπέγραψαν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Πρόσφατα και οι New York Times έγραφαν για ενδείξεις ότι η Μόσχα παραβιάζει την ιστορική αυτή συμφωνία. Από την πλευρά τους και οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για παραβιάσεις λόγω των σχεδίων για εγκατάσταση πυρηνικών σε Ρουμανία και Πολωνία. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 1987. Και όταν βλέπουμε τον Ντ. Τραμπ να χαρακτηρίζει κακή και τη συμφωνία με τη Ρωσία και για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που είχαν υπογράψει Μεντβέντγιεφ και Ομπάμα, τότε διαπιστώνουμε ότι η πολιτική αφοπλισμού δεν προχωρά, τουλάχιστον προς το παρόν».
Πηγή: Deutsche Welle