Quantcast
ΗΠΑ: Προειδοποιούν την ΕΕ να μη δώσει στην Κίνα "καθεστώς οικονομίας της αγοράς" - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Προειδοποιούν την ΕΕ να μη δώσει στην Κίνα “καθεστώς οικονομίας της αγοράς”

δημοσιεύτηκε:

Η Αμερική προειδοποίησε την ΕΕ να μη χορηγήσει στην Κίνα «καθεστώς οικονομίας της αγοράς», τονίζοντας ότι η από καιρό επιδιωκόμενη από το Πεκίνο ενέργεια αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες αποτροπής κινεζικών εταιρειών να πλημμυρίσουν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές με αδικαιολόγητα φθηνά προϊόντα.

Η επίτευξη του καθεστώτος οικονομίας της αγοράς, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Κίνας. Μεταξύ άλλων ωφελημάτων, θα καθιστούσε πολύ δυσκολότερο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς σε προϊόντα κινεζικών επιχειρήσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό στις αγορές τους (ντάμπινγκ).

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι μία τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με «μονομερή αφοπλισμό» των μέσων άμυνας της Ευρώπης έναντι της Κίνας. Κατ’ ιδίαν, θεωρούν την κίνηση αυτή ως το τελευταίο παράδειγμα επίδειξης εύνοιας εκ μέρους των Ευρωπαίων προς το Πεκίνο, για να κερδίσουν επενδύσεις ύψους πολλών δις. ευρώ.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει όλο και με περισσότερη συμπάθεια τις κινεζικές απαιτήσεις. Η Κομισιόν αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση τον Φεβρουάριο.

Η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την ιδέα αυτή, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με επικεφαλής την ιταλική, καθώς και μία σειρά ευρωπαϊκών εργατικών συνδικάτων και παραδοσιακών βιομηχανιών – μεταξύ άλλων χάλυβα, κεραμικών και υφασμάτων – είναι ισχυρά αντίθετοι.

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.