Την εκτίμηση πως ο πρωτογενής τομέας είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση, επανέλαβε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.
Ο κ. Τσιρώνης ο οποίος επισκέπτεται από το πρωί τον νομό Έβρου, είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη και Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιό, συμμετείχε σε ημερίδα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στο Νομό Έβρου». Επίσης, επισκέφθηκε το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, το αναπηνιστήριο Σουφλίου, ενώ συνομίλησε με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων.
Ο αν. υπουργός αξιολόγησε ως μία εξαιρετική προσπάθεια την ημερίδα του ΔΠΘ, στην οποία τόνισε πως «πρέπει να σταματήσει η ποδοσφαιρική διαμάχη που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γιατί σε ορισμένα ζητήματα όπως οι επιζωοτίες, έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό υποστελεχωθεί το δημόσιο που γίνεται πλέον τροχοπέδη, σκοτώνει την ίδια την επιχειρηματικότητα». Αναφερόμενος δε, στο αναπηνιστήριο που δεν λειτουργεί, περιέγραψε τη σηροτροφία ως έναν κοιμώμενο γίγαντα που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς με την Επιτροπή Πρωτογενούς Παραγωγής που έχει συγκροτήσει η Περιφερειακή Ενότητα, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και τόνισε τον ζωτικό γεωπολιτικό ρόλο της, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα με σωστούς χειρισμούς να αναγάγει σε πλεονέκτημα την γεωγραφική της θέση επάνω στη γραμμή Ανατολής-Δύσης. Χαρακτήρισε γόνιμο τον διάλογο με τον κ. Πέτροβιτς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπίστωση, πως υπάρχει συναντίληψη ως προς το ότι τα προβλήματα είναι χρόνια, αλλά και ως προς την επίλυσή τους.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου έθεσε υπόψη του κ. Τσιρώνη «μία σειρά από ζητήματα που αποτελούν χρόνια ανοιχτά προβλήματα και επιζητούν λύση». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών προερχομένων από τρίτες χώρες – θέμα για το οποίο ο αν. υπουργός είπε πως σύντομα μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, εάν μπορέσει να τεθεί σε μία διαφορετική βάση λειτουργίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και εξασφάλισης υλικοτεχνικής υποδομής των κτηριακών εγκαταστάσεων του τελωνείου Κήπων για τη διενέργεια φυτοϋγειονομικών ελέγχων, στην ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση του έργου της παρακολούθησης των ζωοονόσων της Π.Ε. Έβρου, πρόσληψης τοπογράφων για την ολοκλήρωση των έργων του αναδασμού στην Π.Ε. Έβρου, δημιουργίας αλιευτικών καταφυγίων, αλλά και «στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων του Θρακικού Πελάγους εξαιτίας της παράνομης αλιείας από ξένες χώρες».
Συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, κατέθεσε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης. «Ήτανε μία συζήτηση που έχουμε ξανακάνει πάρα πολλές φορές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό κ. Αποστόλου και τους προηγούμενους από τον κ. Τσιρώνη υφυπουργούς. Απαντήσεις συγκεκριμένες δεν πήραμε σε κανένα θέμα, απλά την απάντηση σε όλα τα θέματα ότι θα τα δούμε, θα συζητήσουμε, θα αποφασίσουμε και έτσι θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο κ. Δουνάκης.
Τέλος, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, έκανε λόγο για «σύσκεψη γνωριμίας», λόγω του περιορισμένου όπως είπε, χρόνου παρουσίασης των προβλημάτων της περιοχής.
Σημειώνεται πως παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, καθώς και μέλη της Επιτροπής Πρωτογενούς Παραγωγής της Π.Ε. Έβρου, που συστήθηκε το 2016 και αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, και εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων.