Quantcast
Economist: Στόχος η μετατόπιση της Ελλάδας σε νέο παραγωγικό πρότυπο γεωργίας - enikonomia.gr
share

Economist: Στόχος η μετατόπιση της Ελλάδας σε νέο παραγωγικό πρότυπο γεωργίας

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθεροποιούνται και οι εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται, με συνεχή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου που αφορά όλα τα παραδοσιακά προϊόντα κι αναμένεται να συνεχιστεί, διατύπωσε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές των τιμών προ 2011 άλλαξαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια χωρίς επίπτωση στο αγροδιατροφικό εμπόριο της ΕΕ.

Για “πολιτικές ελάφρυνσης των δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων” των αγροτών δεσμεύτηκε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία της η βουλευτής και υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή. Επισήμανε, επίσης, τη βούληση στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΝΔ για “μείωση του διαρκώς διογκούμενου κόστους παραγωγής” και για μεταρρυθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα. Η ίδια μίλησε για την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι “πολύτιμα κοινοτικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δισ. ευρώ – 6 δισ. με την εθνική συμμετοχή – το λεγόμενο αγροτικό ΕΣΠΑ, μένουν ουσιαστικά αναπορρόφητα”.

Τη μετατόπιση “στο νέο παραγωγικό πρότυπο της ποιοτικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς γεωργίας”, ανέδειξε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης για προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ήτοι 713 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθείται η οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4% του ίδιου προγράμματος, καθώς και η στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01% (897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχή). Στόχος είναι τέλος η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με την κατανομή του 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Θεαματικές διαφορές στην απόδοση της αγροτικής γης μεταξύ της Ελλάδας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ, ανέδειξε στην ομιλία του ο Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία με 45 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παρουσιάζει παραγωγή που αντιστοιχεί σε αξία περίπου 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ, με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών, παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα, τέλος, με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.”Είμαστε ένα προς εννιά σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συμβολή της συμβολαιακής τραπεζικής στη λειτουργία των αλυσίδων αξίας αγροτικών προϊόντων, ανέπτυξε κατά την εισήγησή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης, ο οποίος ανέδειξε ως στόχους τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προβολή των προϊόντων. Όπως είπε, πάνω από 250 επιχειρήσεις και 22.000 παραγωγοί μετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.