“Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη δύναμη ως πολιτικό σύστημα ώστε να λύσουμε τα προβλήματα μια και καλή. Δυστυχώς είμαστε σε μια κατάσταση όπου κάθε 6 μήνες μιλάμε για νέα μέτρα”, δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γ. Παπαδάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.
To Ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί αν δεν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους ως 35 – 40 ετών. Όσο η… https://t.co/Dx9CNp6Wtj
— Harry Theoharis (@htheoharis) December 29, 2015
Αναφορικά με το ζήτημα του Ασφαλιστικού, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να λυθεί αν δεν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους ως 35 – 40 ετών. Όσο η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη του Ασφαλιστικού αμφισβητείται από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων τόσο αυτοί θα προτιμούν τη μαύρη εργασία, στερώντας από το σύστημα πόρους. “Και σίγουρα το Ασφαλιστικό δεν θα λυθεί μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών”, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. Συνεχίζοντας δήλωσε πως το “νεοκτόνο” μέτρο της αύξησης των εισφορών είναι άδικο, αυξάνει την ανεργία και ενώ αποσκοπεί στην αποτροπή της μείωσης των συντάξεων, τελικά θα έχει αποτέλεσμα ο εγγονός του συνταξιούχου, του οποίου η σύνταξη δεν θα μειωθεί, να μείνει κάποια χρόνια περαιτέρω στην ανεργία.
Αναφορικά με τις θέσεις του Ποταμιού σχετικά με το Ασφαλιστικό ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε για ένα σύστημα με τρεις πυλώνες, όπου ο πρώτος πυλώνας θα έχει προνοιακό χαρακτήρα, ο δεύτερος πυλώνας θα αποτελείται από 5-6 επαγγελματικά ταμεία εργαζομένων και ο τρίτος πυλώνας θα προσφέρει κίνητρα για πρόσθετη εξατομικευμένη ιδιωτική ασφάλιση. Στο ζήτημα των όσων ήδη παίρνουν σύνταξη ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα “ευγενή” ταμεία, καθώς δεν είναι δικαιοσύνη να επιβαρύνεται συνεχώς ο συνταξιούχος του ΙΚΑ και κάποιοι να μένουν συνεχώς απέξω. “Ήταν δίκαιες οι περικοπές ως τώρα; Εφαρμόστηκαν κριτήρια αναφορικά με τα πόσα ένσημα έβαλε ο καθένας στο σύστημα;”, διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Κλείνοντας ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως η Κυβέρνηση απογοήτευσε τον κόσμο και πως επιτέλους πρέπει να υπάρξει η πολιτική δύναμη που θα θέσει 5-6 βασικές προτεραιότητες και θα προχωρήσει με αυτές, ώστε να παύσουμε να ασχολούμαστε με ανούσια διλήμματα του τύπου είτε μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών. “Τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη; Ένα χρόνο τώρα το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει φέρει ούτε ένα νόμο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.