Quantcast
JP Morgan: Δεν φαίνονται πιεστικά προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2016 - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Δεν φαίνονται πιεστικά προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2016

δημοσιεύτηκε:

Λιγότερα προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2016 προβλέπει η Stephanie Flanders, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές της JPMorgan Asset Management, σημειώνοντας ωστόσο τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μακροπρόθεσμα από μία προβληματική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Δεν υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, κάποια πιεστική οικονομική κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το 2016. Θα υπάρχουν συνεχώς ανησυχίες για την Ελλάδα και ίσως για την Ισπανία, με δεδομένο το αβέβαιο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη χώρα», σημειώνει η Flanders σε άρθρο της στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας:

«Εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε τι θα προκαλούσε το είδος των ανησυχιών και του κινδύνου ντόμινο που είδαμε στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κάθε ένα από τα τελευταία πέντε χρόνια».

Υπάρχουν, επίσης, λίγα στην πολιτική ατζέντα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές ή την οικονομία, σημειώνει η Flanders, με μία βασική εξαίρεση την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

«Οι προοπτικές αυτές έχουν κάνει πολλούς παράγοντες της αγοράς να αισθάνονται άνετα για την Ευρώπη, προς ώρας. Ορισμένοι θα έλεγαν ακόμη και ότι η σχέση μεταξύ της πολιτικής και της οικονομίας της Ευρώπης, που τόσο συχνά μόλυνε τις αγορές κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει τελικά διαρραγεί. Δεν έχουμε παρά να το ελπίζουμε», τονίζει η Flanders, προσθέτοντας:

«Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι αρκετά ισχυρός στην Ευρωζώνη σήμερα και είναι απίθανο να είναι πολύ υψηλότερος το επόμενο έτος. Ωστόσο, με την κατανάλωση και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αυξάνονται και την ανεργία να συνεχίζει την πτωτική της πορεία, η ανάκαμψη έχει τη δική της δυναμική».

Αναφερόμενη στους κινδύνους που εγκυμονεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Flanders αναφέρει: «Εάν οι πολίτες αισθανθούν ότι η ασφάλειά τους, οικονομική ή προσωπική, τίθεται σε κίνδυνο από την ενσωμάτωση των προσφύγων, θα γίνει πολύ δυσκολότερη η επίτευξη της στενότερης συνεργασίας που θα απαιτήσουν πιθανότατα η ασφάλεια και η ταχύτερη ανάπτυξη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.