Οδηγίες για τις μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) του 2017 εξέδωσε χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς χθες άνοιξε και το σύστημα ΟΣΔΕ. Παράλληλα, με την υποβολή των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης από χθες οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν και τις αιτήσεις μεταβίβασης, ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 15η Μαΐου 2017. Μόνο για λόγους ανωτέρας βίας μπορεί να υπάρξει υποβολή ή τροποποίηση μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης στον γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω e-φαρμογής. Ωστόσο, υπάρχει υποχρέωση τήρησης προσωπικού φακέλου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά για μία πενταετία τουλάχιστον.
Σημειώνεται ότι με τον όρο «Δικαίωμα Βασικής Ενίσχυσης» νοείται άυλος τίτλος, ο οποίος συνδέεται με ορισμένη επιλέξιμη έκταση και ο οποίος γεννά δικαίωμα καταβολής ενίσχυσης, ίση με τη μοναδιαία αξία των δηλωθέντων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Μάλιστα, μπορούν να διαχωρίζονται από τη γη, να αποτελούν αντικείμενο ανεξάρτητης συναλλαγής και να ενεργοποιούνται σε επιλέξιμη γη που έχει στη διάθεσή του ο γεωργός, ανεξαρτήτου κυριότητας και αυστηρά εντός της ίδιας περιφέρειας, στην οποία έχουν χορηγηθεί.
Υπάρχουν δύο είδη μεταβιβάσεων:
* Η οριστική μεταβίβαση: Τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν οριστικά (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς επιλέξιμη έκταση.
* Η προσωρινή μεταβίβαση: Τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια).
Παρακράτηση
Σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) εφαρμόζεται παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Εξαιρούνται της παρακράτησης:
* Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς.
* Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού ή σύζυγοι.
Προϋποθέσεις
* Ο μεταβιβαστής είναι κάτοχος δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
* Ο αποδέκτης είναι ενεργός γεωργός το 2017, μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος εντός της ελληνικής επικράτειας (εξαιρείται η περίπτωση κληρονομιάς) και δηλώνει επιλέξιμες εκτάσεις.
* Η μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη είναι δυνατή μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας.
* Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων είναι δυνατή μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας.
* Σε περίπτωση μεταβίβασης ΔΒΕ σε αποδέκτη ενταγμένο στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών, εάν με τη μεταβίβαση το ύψος των άμεσων ενισχύσεων του υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ είναι αναγκαία η απένταξή του προκειμένου να λάβει το ποσό άμεσων ενισχύσεων άνω των 1.250 ευρώ που δικαιούται.
* Σε περίπτωση κληρονομιάς του συνόλου των ΔΒΕ από μικρό καλλιεργητή, ο κληρονόμος μπορεί να δηλώσει την επιθυμία ένταξης στο καθεστώς.
Πέναλτι 60%
Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες σχετικά με τον αν πρέπει ή όχι να συνταξιοδοτηθούν φέτος από τον ΟΓΑ. Κι αυτό γιατί αν συνταξιοδοτηθούν φέτος, έχοντας συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σε περίπτωση που κρατήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης, κινδυνεύουν να υποστούν μείωση 60% στη σύνταξή τους. Ο μόνος τρόπος για να πάρουν ολόκληρη τη σύνταξη είναι να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους μένοντας χωρίς επιδότηση!
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) προβλέπει για τους συνταξιούχους ότι όσοι αποκτούν ή αναλαμβάνουν εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα από 13/5/2016 και μετά έχουν πέναλτι ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι και τους κόβεται το 60% της σύνταξης.
Για τους αγρότες εξεταζόταν να δοθεί μια μεταβατική περίοδος που έφτανε ως το 2021, που σημαίνει ότι δεν θα κινδύνευε κανείς μέχρι τότε. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος ερωτηθείς για το πώς, πότε και σε ποιους αγρότες θα εφαρμοστεί η μείωση σύνταξης 60%, προέτρεψε αυτούς που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση το 2017 να μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν.
Τα 8 SOS
* Υποβολή σωστής αίτησης με το σωστό υπόδειγμα.
* Αποφυγή σάρωσης κενών σελίδων ή άσχετων με τη μεταβίβαση.
* Ικανότητα για δικαιοπραξία.
* Εγκαιρη υποβολή ως 15/05/2017 αν δεν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.
* Συμπλήρωση Διεύθυνσης: διεύθυνση κατοικίας και όχι εκμετάλλευσης.
* Οδηγείται στο Εθνικό απόθεμα αριθμός δικαιωμάτων ίσος με τον αριθμό δικαιωμάτων, που δεν ενεργοποιήθηκαν για 2 συνεχόμενα χρόνια.
* Βεβαίωση γνησίου της υπογραφής. Οσες είναι οι υπογραφές τόσες πρέπει να είναι και οι θεωρήσεις.
* Αρμόδια αρχή για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής στο εξωτερικό: Ελληνική πρεσβεία ή Προξενείο.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος