Διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες η χθεσινή τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων για την προεδρία, την οποίαν παρακολούθησαν γύρω στα 10 εκατομμύρια Γάλλων. Είχε στιγμές έξαρσης χάρις στη ρητορική δεινότητα ενός Μελανσόν, αλλά και στιγμές σύγκρουσης ιδιαίτερα ανάμεσα στην Μαρίν Λεπέν και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Το «μπουρκίνι» σε σχέση με την κοσμικότητα του πολιτεύματος ( laïcité), η Ευρώπη, η εκπαίδευση ή οι όροι εργασίας ήταν μερικά από τα σημεία ρήξης.
Αντίθετα, κάνεις δεν επωφελήθηκε για να επιτεθεί στον Φιγιόν για τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη, παρά ένα σχετικό
άνοιγμα που έγινε στην αρχή από τους δημοσιογράφους, με την παρατήρηση «για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι υποψήφιοι».
Μια πρώτη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου ELABE που έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας δίνει τον Μακρόν να έχει υπερισχύσει με 29% σε δεύτερη θέση τον Μελανσόν 20%, ακολουθεί ο Φιγιόν με 19 % η Λεπέν με 19% και ο Αμόν με 11%.
Πολλοί σχολιαστές όμως αμφισβητούν κατά πόσο τα νούμερα αυτά δίνουν το ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι την εικόνα μιας δεδομένης στιγμής.
Θα ακολουθήσει μια νέα τηλεμαχία στις 4 Απριλίου με τους 11 υποψηφίους
Σε ένα πρώτο ερώτημα οι υποψήφιοι παρουσίασαν εν συντομία το όραμά τους για το είδος του προέδρου που σκοπεύουν
να είναι.
Με κλήρωση τον λόγο πήρε πρώτος ο Φρανσουά Φιγιόν
« Θα βάλω τη Γαλλία στο δρόμο που θα της επιτρέψει να γίνει μέσα σε 10 χρόνια, η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη» δήλωσε.
Για τον Εμμανουέλ Μακρόν, το πρόγραμμά του θα φέρει «μια βαθειά εναλλαγή στη χώρα, με νέα πρόσωπα και νέες πρακτικές. Είναι ένα δίκαιο, αποτελεσματικό πρόγραμμα, φορέας ελπίδας»τόνισε.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπογράμμισε ότι «θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας» καθ’ ότι θέλει «να επαναπροσδιορίσει όλους τους κανόνες με τη σύνταξη νέου Συντάγματος, όπου ο λαός θα υπερισχύσει επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η Μαριν Λεπέν υπογράμμισε ότι θέλει να είναι «μια πραγματική Γαλλίδα πρόεδρος και όχι μια υπο-Καγκελάριος της Μέρκελ, ούτε υπόλογος ενός οιοδήποτε μεγάλου ομίλου. Θέλω να ξαναδώσω φωνή στο λαό, ώστε ποτέ άλλοτε να μην παίρνονται αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του».
Ο Μπενουά Αμόν σκοπεύει να είναι ένας «έντιμος πρόεδρος, δίκαιος και ειλικρινής, που προϋποθέτει ανεξαρτησία από τις ομάδες συμφερόντων τα «lobbies» .
Ευρώπη και διεθνής ρόλος της Γαλλίας
Όλοι οι υποψήφιοι με εξαίρεση τον Μελανσόν εξέφρασαν τη θέλησή τους να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για την άμυνα ώστε να φθάσει στο 2% του ΑΕΠ το 2025, με την Μαρίν Λεπέν να στοχεύει στο 3%.
Για τον Μελανσόν η Ευρώπη της ‘Αμυνας είναι «η Ευρώπη του Πολέμου», ενώ για τον Αμόν, υποστηρίζοντας έμμεσα την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ, «λιγότερο Αμερική, σημαίνει περισσότερο Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ο Αμόν πρότεινε επίσης ένα μεγάλο συνέδριο από τον Ατλαντικό στα Ουράλια για να επανεξετασθούν όλα τα σύνορα της Ευρώπης.
Η πρότασή του υποστηρίχθηκε, κατά κάποιο τρόπο από τον Φιγιόν ο οποίος, με αφορμή αναφορές στην Κριμαία και στην Ουκρανία, τόνισε ότι τα σύνορα στην Ευρώπη έχουν ήδη μετακινηθεί με την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά «οι Ευρωπαίοι όταν αυτοί αποφασίζουν θεωρούν ότι έχουν δικαίως πράττουν» τόνισε.
Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε τη θέλησή της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντίθετα ο Μακρόν υπεραμύνθηκε της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας ότι «είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις» της χώρας.
Η Ευρώπη γενικά πήρε πολύ λίγο χρόνο στις παρεμβάσεις των υποψηφίων.
Σχετικά με την τρομοκρατία, η Λεπέν υποστήριξε «τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων», ο Μακρόν ότι «κάνεις δεν μπορεί να πει ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά και νέες επιθέσεις». Ο Αμόν μίλησε για επαναπροσδιορισμό της αραβικής πολιτικής της Γαλλίας, και για συνεργασία για συγκέντρωση και ανταλλαγές στον τομέα της πληροφόρησης.
Σε ο, τι αφορά στην εσωτερική πολιτική, οι υποψήφιοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου όμως και οι πέντε παρουσίασαν πέντε διαφορετικές βλέψεις.
Ο Φιγιόν θέλει να μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών αλλά να αυξήσει τους μισθούς.
Ο Μελανσόν αντίθετα θέλει να αυξήσει τους εκπαιδευτικούς με 60.000 νέες προσλήψεις, ο Αμόν επίσης σκοπεύει σε 20.000 νέες προσλήψεις. Ο Μακρόν δίνει μεγάλη βάση στη δημοτική εκπαίδευση, στις περιοχές με δυσκολίες όπως τα προάστια, με περισσότερες ώρες διδασκαλίας και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, μόνο 12 ανά τάξη.
Η Λεπέν δίνει μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, θέλει να καταργήσει την διδασκαλία των γλωσσών καταγωγής ( από τις χώρες προέλευσης), θέση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αμόν και Μελανσόν.
Σχετικά με την ενηλικίωση στον τομέα της ποινικής ευθύνης, για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και παραβάσεων των νέων, ο Φιγιόν ζητάει να κατέβει, η ποινική ενηλικίωση από τα 18 στην ηλικία των 16. Η πρόταση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετο τον Μακρόν.
Ο Μπενουά Αμόν θεωρεί ότι πρωτεύει η επανατοποθέτηση της τοπικής αστυνόμευσης (police de proximité), την οποία κατάργησε ο Σαρκοζί, και ζητά την πρόσληψη 5.000 αστυνομικών. Η πρότασή του βρίσκει σύμφωνο τον Μελανσόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ