Η πλειονότητα των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων διεθνώς αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις λειτουργικές τους διαδικασίες, όπως οι αυξημένες πωλήσεις, το μειωμένο κόστος, η ευκολία πρόσβασης σε πληροφορίες, η βελτιωμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και η αυξημένη παραγωγικότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας που διεξήγαγε η IDC για λογαριασμό της SAP προκύπτει ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν «ξεκλειδώσει» ακόμα την πλήρη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού, αφού μόλις περίπου το 7% των ΜμΕ έχουν προχωρήσει πέραν του σταδίου της ενοποίησης, για τη λήψη πληροφοριών που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες και τη ροή των εργασιών και οι οποίες επιφέρουν βελτιωμένα εργασιακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 13 χώρες και εστίαζε στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, προκύπτει ότι οι αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις υιοθετούν μια «πρακτική» προσέγγιση, αφού το 44% αυτών επενδύουν σε τεχνολογίες ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η μετάβαση στην υποστήριξη των διαδικασιών τους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεταξύ 500-999 υπαλλήλους ακολουθούν μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση, αφού το 46,5% δήλωσαν ότι η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία θα είναι ουσιαστική για την επιβίωσή τους μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 73% των εταιρειών που έχουν υιοθετήσει ψηφιακές εφαρμογές στις επιχειρήσεις τους δήλωσαν ότι οι προσδοκίες τους για τις τεχνολογικές επενδύσεις που έχουν κάνει είτε ικανοποιήθηκαν είτε ξεπεράστηκαν.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι παρά τους δισταγμούς που υπάρχουν ακόμα, μεγάλο ποσοστό (34%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην διάθεση επιπρόσθετων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων για τη μετάβαση στον ψηφιακών μετασχηματισμό. Αυτό υποδεικνύει ότι οι αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να ακμάσουν παράλληλα με την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.
Η έρευνα «IDC SMB Digital Transformation» διενεργήθηκε από την IDC για λογαριασμό της SAP και βασίζεται σε στοιχεία 3.900 στελεχών αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων από 13 χώρες και σε ένα φάσμα τομέων της αγοράς, όπως του κατασκευαστικού, του retail, της υγείας, των οικονομικών και του δημόσιου τομέα.