Quantcast
Ανερχόμενες οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών στη βελγική αγορά - enikonomia.gr
share

Ανερχόμενες οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών στη βελγική αγορά

δημοσιεύτηκε:

Αρκετά αξιόλογες και ανερχόμενες τα τελευταία χρόνια είναι και οι εξαγωγές ελληνικών γιαουρτιών στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη μελέτη (Δεκέμβριος 2015) του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών στη βελγική αγορά ξεπέρασαν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ.

Τα ελληνικά στραγγιστά γιαούρτια στο Βέλγιο εντοπίζονται κυρίως στους εισαγωγείς και χονδρεμπόρους ελληνικών τροφίμων, καθώς επίσης και σε άλλους χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία του ethnic food. Ωστόσο, ορισμένα ελληνικά στραγγιστά γιαούρτια, όπως τα προϊόντα ΦΑΓΕ Total (πλήρες, 0% και με μέλι) και πολύ πρόσφατα ΟΛΥΜΠΟΣ (χωρίς λακτόζη) πωλούνται σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες.

Στην βελγική αγορά του στραγγιστού γιαουρτιού και ιδιαίτερα στα μεγάλα καταστήματα κυριαρχούν τα προϊόντα «ελληνικού τύπου» των DANONE και NESTLE, αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν οι μεγάλες αλυσίδες. Γενικότερα, στην βελγική αγορά γιαουρτιού κυριαρχούν ως κύριες προμηθεύτριες χώρες οι Γαλλία και Γερμανία, και κατά δεύτερο λόγο η Ολλανδία, ενώ τα μερίδια των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιών βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 1% των βελγικών εισαγωγών.

Η συνηθέστερη συσκευασία στα μεγάλα καταστήματα του Βελγίου είναι τα κεσεδάκια 125 γραμμαρίων, τα οποία διατίθενται σε πακέτα που περιλαμβάνουν 4 κεσεδάκια (ήτοι συνολικά 500 γραμμάρια). Εξυπακούεται ότι σε μικρότερα καταστήματα και χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στο ethnic food – και στα ελληνικά τρόφιμα – εντοπίζει κανείς και μεγαλύτερες συσκευασίες στραγγιστών γιαουρτιών (λ.χ. κεσεδάκια 200 και 500 γραμμαρίων) και ελληνικών γιαουρτιών (όπως Δωδώνη) σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές.

Οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών επικεντρώνονται στα στραγγιστά με προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων, περιεκτικότητας σε λιπαρά κάτω του 3%, με αξία εξαγωγών το 2014 στα 703.210 ευρώ (αύξηση 12,8% έναντι του 2013), καθώς και στα γιαούρτια χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων, περιεκτικότητας σε λιπαρά κάτω του 3%, με αξία εξαγωγών το 2014 στα 214.980 ευρώ (αύξηση 16,1% έναντι του 2013).

 Αρκετά αξιόλογες και ανερχόμενες τα τελευταία χρόνια είναι και οι εξαγωγές ελληνικών γιαουρτιών στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη μελέτη (Δεκέμβριος 2015) του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών στη βελγική αγορά ξεπέρασαν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ. Τα ελληνικά στραγγιστά γιαούρτια στο Βέλγιο εντοπίζονται κυρίως στους εισαγωγείς και χονδρεμπόρους ελληνικών τροφίμων, καθώς επίσης και σε άλλους χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία του ethnic food.

Ωστόσο, ορισμένα ελληνικά στραγγιστά γιαούρτια, όπως τα προϊόντα ΦΑΓΕ Total (πλήρες, 0% και με μέλι) και πολύ πρόσφατα ΟΛΥΜΠΟΣ (χωρίς λακτόζη) πωλούνται σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες.Στην βελγική αγορά του στραγγιστού γιαουρτιού και ιδιαίτερα στα μεγάλα καταστήματα κυριαρχούν τα προϊόντα «ελληνικού τύπου» των DANONE και NESTLE, αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν οι μεγάλες αλυσίδες.

Γενικότερα, στην βελγική αγορά γιαουρτιού κυριαρχούν ως κύριες προμηθεύτριες χώρες οι Γαλλία και Γερμανία, και κατά δεύτερο λόγο η Ολλανδία, ενώ τα μερίδια των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιών βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 1% των βελγικών εισαγωγών.Η συνηθέστερη συσκευασία στα μεγάλα καταστήματα του Βελγίου είναι τα κεσεδάκια 125 γραμμαρίων, τα οποία διατίθενται σε πακέτα που περιλαμβάνουν 4 κεσεδάκια (ήτοι συνολικά 500 γραμμάρια). Εξυπακούεται ότι σε μικρότερα καταστήματα και χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στο ethnic food – και στα ελληνικά τρόφιμα – εντοπίζει κανείς και μεγαλύτερες συσκευασίες στραγγιστών γιαουρτιών (λ.χ. κεσεδάκια 200 και 500 γραμμαρίων) και ελληνικών γιαουρτιών (όπως Δωδώνη) σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές.

Οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιών επικεντρώνονται στα στραγγιστά με προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων, περιεκτικότητας σε λιπαρά κάτω του 3%, με αξία εξαγωγών το 2014 στα 703.210 ευρώ (αύξηση 12,8% έναντι του 2013), καθώς και στα γιαούρτια χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων, περιεκτικότητας σε λιπαρά κάτω του 3%, με αξία εξαγωγών το 2014 στα 214.980 ευρώ (αύξηση 16,1% έναντι του 2013). 

 

Πηγή: Αγρότυπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.